Utjecaj prorjeđivanja grozdova na kakvoću grožđa sorte Pinot crni (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 175901)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Karoglan, Marko ; Kozina, Bernard ; Maslov, Luna ; Osrečak, Mirela ; Dominko, Tamara ; Plichta, Marko
hrvatski
Utjecaj prorjeđivanja grozdova na kakvoću grožđa sorte Pinot crni (Vitis vinifera L.)
Prorjeđivanje grozdova je ampelotehnički zahvat kojim se želi postići (proizvođaču prihvatljivo) smanjenje prinosa, ali istovremeno i unaprjeđenje kakvoće preostalog grožđa. Cilj pokusa bio je utvrditi koji je termin najpovoljniji za izvođenje ovog zahvata uzimajući u obzir vrijednosti sadržaja šećera, ukupnih kiselina i pojedinačnih organskih kiselina. Pokus je proveden na sorti Pinot crni tijekom 2006. i 2007. godine na vinogradarsko- vinarskom pokušalištu u Jazbini, po shemi slučajnog bloknog rasporeda. Prorjeđivanje je obavljano u tri termina: neposredno nakon cvatnje i oplodnje (P1), tri tjedna nakon cvatnje i oplodnje (P2), te početkom šare grožđa grožđa (P3), a odstranjeno je 40% od ukupnog broja grozdova na trsu. Analizom varijance uzoraka dolazimo do spoznaje da ranije prorjeđivanje grozdova nije značajno utjecalo na smanjenje prinosa po trsu, dok se kemijski sastav mijenjao ovisno o terminu izvođenja prorjeđivanja, ali nekonzistentno.
kemijski sastav grožđa; Pinot crni; prorjeđivanje grozdova
nije evidentirano
engleski
Effect of cluster thinning on fruit composition of Vitis vinifera cv. Pinot noir (Vitis vinifera L.)
nije evidentirano
cluster thinning; fruit composition; Pinot noir
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)