Učinci natrijeva klorida na fiziološke procese, morfološka svojstva i kakvoću ploda lubenice (Citrullus lanatus L.) (CROSBI ID 367296)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Batelja Lodeta, Kristina
Goreta Ban, Smiljana ; Rusak, Gordana
hrvatski
Učinci natrijeva klorida na fiziološke procese, morfološka svojstva i kakvoću ploda lubenice (Citrullus lanatus L.)
Istraživanje djelovanja NaCl-a (EC vrijednost hranjive otopine 4, 0, 6, 0 i 8, 0 dSm-1) primijenjenog u tri faze razvoja ploda (2 cm, 8 cm i 20 cm) provedeno je u kontroliranim uvjetima. Na kraju pokusa u odnosu na kontrolu utvrdio se manji intenzitet fotosinteze, provodljivost puči i međustanični CO2, veći broj puči i epidermalnih stanica, smanjenje sadržaja Chl a i Car, veći osmotski potencijal i provodljivost membrane te promjene u anatomiji lista. Povećanjem trajanja i koncentracije NaCl-a zabilježene su veće promjene u ultrastrukturi kloroplasta. Zabilježeno je povećanje ukupnih fenolnih tvari (UFT) u listovima te vrijednosti fenolnih i hidroksicimetnih kiselina, flavonoida, hidrofobnih flavonoida i neidentificiranih hidrofobnih tvari, determiniran je kemferol i ružmarinska kiselina. U plodu je utvrđeno povećanje UFT, vrijednosti fenolnih i hidroksicimetnih kiselina i neidentificiranih hidrofobnih tvari te je determiniran kemferol. U listovima je zabilježeno povećanje Na+ i Cl- iona te smanjenje Ca+ iona, a u plodovima je utvrđeno povećanje Na+ i Ca+ iona. Zabilježena je manja svježa i suha masa po biljci, kao i manji broj plodova. Masa, dužina i opseg ploda, debljina mezokarpa, količina suhe tvari, reducirajući šećeri i pH vrijednost soka plodova bili su manji u odnosu na kontrolu. Čvrstoća, promjer i boja endokarpa kao i količina likopena i ukupnih kiselina ostali su nepromijenjeni kod tretiranih biljaka u odnosu na kontrolu.
Citrullus lanatus; hidroponija; fenoli; kakvoća plodova; solni stres
nije evidentirano
engleski
Effects of sodium chloride on physiological processes, morphological characteristics and fruit quality of watermelon (Citrullus lanatus L.)
nije evidentirano
Citrullus lanatus; hydroponics; phenols; fruit quality; salinity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
121
04.11.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb