Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinci natrijeva klorida na fiziološke procese, morfološka svojstva i kakvoću ploda lubenice (Citrullus lanatus L.) (CROSBI ID 367296)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Batelja Lodeta, Kristina Učinci natrijeva klorida na fiziološke procese, morfološka svojstva i kakvoću ploda lubenice (Citrullus lanatus L.) / Goreta Ban, Smiljana ; Rusak, Gordana (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2011

Podaci o odgovornosti

Batelja Lodeta, Kristina

Goreta Ban, Smiljana ; Rusak, Gordana

hrvatski

Učinci natrijeva klorida na fiziološke procese, morfološka svojstva i kakvoću ploda lubenice (Citrullus lanatus L.)

Istraživanje djelovanja NaCl-a (EC vrijednost hranjive otopine 4, 0, 6, 0 i 8, 0 dSm-1) primijenjenog u tri faze razvoja ploda (2 cm, 8 cm i 20 cm) provedeno je u kontroliranim uvjetima. Na kraju pokusa u odnosu na kontrolu utvrdio se manji intenzitet fotosinteze, provodljivost puči i međustanični CO2, veći broj puči i epidermalnih stanica, smanjenje sadržaja Chl a i Car, veći osmotski potencijal i provodljivost membrane te promjene u anatomiji lista. Povećanjem trajanja i koncentracije NaCl-a zabilježene su veće promjene u ultrastrukturi kloroplasta. Zabilježeno je povećanje ukupnih fenolnih tvari (UFT) u listovima te vrijednosti fenolnih i hidroksicimetnih kiselina, flavonoida, hidrofobnih flavonoida i neidentificiranih hidrofobnih tvari, determiniran je kemferol i ružmarinska kiselina. U plodu je utvrđeno povećanje UFT, vrijednosti fenolnih i hidroksicimetnih kiselina i neidentificiranih hidrofobnih tvari te je determiniran kemferol. U listovima je zabilježeno povećanje Na+ i Cl- iona te smanjenje Ca+ iona, a u plodovima je utvrđeno povećanje Na+ i Ca+ iona. Zabilježena je manja svježa i suha masa po biljci, kao i manji broj plodova. Masa, dužina i opseg ploda, debljina mezokarpa, količina suhe tvari, reducirajući šećeri i pH vrijednost soka plodova bili su manji u odnosu na kontrolu. Čvrstoća, promjer i boja endokarpa kao i količina likopena i ukupnih kiselina ostali su nepromijenjeni kod tretiranih biljaka u odnosu na kontrolu.

Citrullus lanatus; hidroponija; fenoli; kakvoća plodova; solni stres

nije evidentirano

engleski

Effects of sodium chloride on physiological processes, morphological characteristics and fruit quality of watermelon (Citrullus lanatus L.)

nije evidentirano

Citrullus lanatus; hydroponics; phenols; fruit quality; salinity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

121

04.11.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biologija