Mehanizam djelovanja, biosinteza i identifikacija beta-laktamskih antibiotika (CROSBI ID 175966)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Solomun Kolanović, Božica ; Bilandžić, Nina ; Đokić, Maja ; Varenina, Ivana ; Sedak, Marija
hrvatski
Mehanizam djelovanja, biosinteza i identifikacija beta-laktamskih antibiotika
Antibiotici su kemoterapeutici koji imaju široku primjenu u humanoj, veterinarskoj i stočarskoj praksi. Beta-laktamski antibiotici su najraširenija skupina antibiotika koji se zbog vrlo snažnog antimikrobnog djelovanja i vrlo niske toksičnosti najčešće koriste u humanoj i veterinarskoj medicini u liječenju bakterijskih infekcija. Dijele se u skupine penicilina, cefalosporina i monobaktama. Penicilini se dobivaju iz filtrata kulture plijesni Penicillium notatum i Penicillium chrysogenum, a cefalosporini iz filtrata kulture aktinomiceta (Cephalosporium acremonium). Istraživanja su omogućila otkrića aktivne skupine, 6-amino-penicilanske kiseline čijim je izdvajanjem omogućena proizvodnja polusintetskih penicilina koji su nadišli ograničenja prirodnog penicilina G. Fizikalno- kemijska svojstva beta-laktamskih antibiotika mogu se mijenjati supstitucijom vodika u karboksilnoj skupini penicilina, odnosno modifikacijom bočnog lanca cefalosporina. Time se povećala otpornost na djelovanje β-laktamaza i proširen spektar djelovanja. Beta-laktamski antibiotici u terapijskim koncentracijama djeluju baktericidno inhibirajući sintezu stanične stijenke bakterija. Penicilini su važni za antibakterijsku kemoterapiju, često u kombinaciji s drugim antibioticima. Cefalosporini se primjenjuju kao zamjena za peniciline u liječenju infekcija uzrokovanih gram-negativnim bakterijama te u profilaksi pri kirurškim zahvatima. Primjena beta- laktama u životinja koje se koriste kao hrana može dovesti do ostataka tih lijekova u mesu i mesnim prerađevinama, te mlijeku i jajima. Unošenje antibiotika u ljudski organizam hranom, osobito je opasno zbog njihove direktne toksičnosti odnosno kancerogenosti, utjecaja na sastav crijevne mikroflore, mogućih alergijskih reakcija, te pojave otpornosti pojedinih patogenih mikroorganizama, te je njihovo određivanje nužno. Obzirom da se puno koriste u tretmanu mastitisa najčešće su utvrđeni antibiotici u mlijeku. U svrhu određivanja ostataka beta-laktama u hrani životinjskog podrijetla primijenjuju se screening mikrobiološke metode, a identifikacija i kvanifikacija danas se provodi najčešće tekućinskom kromatografijiom tandemskom spektrometrijom masa.
beta-laktami; kemoterapeutici; sinteza; hrana životinjskog podrijetla
nije evidentirano
engleski
Mechanism of activity, biosynthesis and identification of beta-lactam antibiotics
nije evidentirano
beta-lactames; chemotherapeutics; sinthesys; food of animal origin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
3 (2)
2011.
65-75
objavljeno
1847-3423
1847-7461