Forsiranje Zvečke. Ili nešto o proizvođenju strašno uzbudljive dosade (CROSBI ID 44229)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Piškor, Mojca
hrvatski
Forsiranje Zvečke. Ili nešto o proizvođenju strašno uzbudljive dosade
U travnju 2008. godine u Zagrebu je u Masarykovoj ulici otvorena nova poslovnica lanca takozvanih "brzih restorana" Daily Fresh Gourmet Food & Coffee. Taj je prostor sve do tada pripadao Zagrebačkom ugostiteljskoslastičarskom poduzeću i u njemu se nalazila slastičarnica Zvečevo – odnosno "popularna" Zvečka. Tako je 2008. godine završilo "tranzicijsko" razdoblje jednog prostora grada koji je u interpretacijama "onih koji znaju" označen kao "kultno mjesto" njegove "urbane kulture". U tekstu autorica interpretira odabrane aspekte procesa "tranzicije" tog prostora – od pokušaja identifikacije njegova značenjskog punjenja u kontekstu iznova probuđenog interesa za novi val, njegovo "zlatno doba" i njegova (danas većinom disfunkcionalna ili transformirana) "kultna mjesta" ; preko lociranja ostrašćene borbe za ekskluzivno pravo tumačenja ; do pokušaja obuhvaćanja ključnih mjesta jednog "nostalgičarskog" diskursa koji proizvodi strašno uzbudljivu dosadu, a u čijem je instrumentariju Zvečka gotovo neizostavni element.
glazba, novi val, prostor, nostalgija, Zagreb
nije evidentirano
engleski
Pushing Zvečka – Some (After)Thoughts on the Production of Terrifically Exciting Boredom
nije evidentirano
music, new wave, space, nostalgia, Zagreb
nije evidentirano
Podaci o prilogu
371-400.
objavljeno
Podaci o knjizi
Horror - porno - ennui: kulturne prakse postsocijalizma
Prica, Ines ; Škokić, Tea
Zagreb: Institut za etnologiju i folklOris tiku (IEF)
2011.
978-953-6020-68-3