Uklanjanje mikotoksina iz namirnica autohtonim funkcionalnim starter kulturama (CROSBI ID 578242)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Markov, Ksenija ; Frece Jadranka ; Delaš, Frane
hrvatski
Uklanjanje mikotoksina iz namirnica autohtonim funkcionalnim starter kulturama
Bakterije mliječne kiseline (BMK) predstavljaju jedinstvenu skupinu koja se naširoko koristi u proizvodnji i očuvanju fermentiranih proizvoda. Poslijednjih petnaestak godina provode se istraživanja kojima bi se, uz sva već dokazana poželjna svojstva, bakterijama mliječne kiseline pripisala i sposobnost vezanja mikotoksina iz sredine u kojoj se nalaze. Takva metoda uklanjanja mikotoksina bi u budućnosti mogla poslužiti kao dobra alternativa postojećim metodama detoksifikacije. Većina podataka o učinkovitosti BMK u akumulaciji mikotoksina govori o aflatoksinima. No, provedena su i istraživanja o interakcijama između BMK i fusariotoksina poput zearalenona i α-zearalenola, zatim okratoksina A, fumonizina B1 i B2 te trihotocena. U Laboratoriju za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica provedena su preliminarna in vitro istraživanja vezanja aflatoksina M1 i zearalenona BMK izoliranih iz autohtonih tradicionalnih hrvatskih fermentiranih proizvoda. Također, započeta su i istraživanja vezanja mikotoksina β-glukanom, kao i kombinacijom β-glukana i funkcionalnih autohtonih izolata BMK. Ti prirodni izolati BMK pokazuju sposobnost vezanja mikotoksina iz sredine u kojoj se nalaze iako je afinitet vezanja mikotoksina istim sojem bakterija, prema različitim mikotoksinima, različit, što se može objasniti i različitim strukturama i fizikalno - kemijskim svojstvima pojedinog mikotoksina.
mikotoksini; autohtoni fermentirani proizvodi; autohtone starter kulture; bakterije mliječne kiseline; vezanje mikotoksina
nije evidentirano
engleski
Removal of mycotoxins from food by autochthonous functional starter cultures
nije evidentirano
mycotoxins; autochthonous fermented products; autochthonous starter cultures; lactic acid bacteria; binding mycotoxins
nije evidentirano
Podaci o prilogu
116-117.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Programme and abstracts "Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease"
Antolović, Roberto ; Miličević, Tihomir
Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo
978-953-7778-01-9
Podaci o skupu
Power of fungi and mycotoxins in health and disease
pozvano predavanje
19.10.2011-22.10.2011
Primošten, Hrvatska