Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uklanjanje mikotoksina iz namirnica autohtonim funkcionalnim starter kulturama (CROSBI ID 578242)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Markov, Ksenija ; Frece Jadranka ; Delaš, Frane Uklanjanje mikotoksina iz namirnica autohtonim funkcionalnim starter kulturama // Programme and abstracts "Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease" / Antolović, Roberto ; Miličević, Tihomir (ur.). Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2011. str. 116-117

Podaci o odgovornosti

Markov, Ksenija ; Frece Jadranka ; Delaš, Frane

hrvatski

Uklanjanje mikotoksina iz namirnica autohtonim funkcionalnim starter kulturama

Bakterije mliječne kiseline (BMK) predstavljaju jedinstvenu skupinu koja se naširoko koristi u proizvodnji i očuvanju fermentiranih proizvoda. Poslijednjih petnaestak godina provode se istraživanja kojima bi se, uz sva već dokazana poželjna svojstva, bakterijama mliječne kiseline pripisala i sposobnost vezanja mikotoksina iz sredine u kojoj se nalaze. Takva metoda uklanjanja mikotoksina bi u budućnosti mogla poslužiti kao dobra alternativa postojećim metodama detoksifikacije. Većina podataka o učinkovitosti BMK u akumulaciji mikotoksina govori o aflatoksinima. No, provedena su i istraživanja o interakcijama između BMK i fusariotoksina poput zearalenona i α-zearalenola, zatim okratoksina A, fumonizina B1 i B2 te trihotocena. U Laboratoriju za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica provedena su preliminarna in vitro istraživanja vezanja aflatoksina M1 i zearalenona BMK izoliranih iz autohtonih tradicionalnih hrvatskih fermentiranih proizvoda. Također, započeta su i istraživanja vezanja mikotoksina β-glukanom, kao i kombinacijom β-glukana i funkcionalnih autohtonih izolata BMK. Ti prirodni izolati BMK pokazuju sposobnost vezanja mikotoksina iz sredine u kojoj se nalaze iako je afinitet vezanja mikotoksina istim sojem bakterija, prema različitim mikotoksinima, različit, što se može objasniti i različitim strukturama i fizikalno - kemijskim svojstvima pojedinog mikotoksina.

mikotoksini; autohtoni fermentirani proizvodi; autohtone starter kulture; bakterije mliječne kiseline; vezanje mikotoksina

nije evidentirano

engleski

Removal of mycotoxins from food by autochthonous functional starter cultures

nije evidentirano

mycotoxins; autochthonous fermented products; autochthonous starter cultures; lactic acid bacteria; binding mycotoxins

nije evidentirano

Podaci o prilogu

116-117.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Programme and abstracts "Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease"

Antolović, Roberto ; Miličević, Tihomir

Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo

978-953-7778-01-9

Podaci o skupu

Power of fungi and mycotoxins in health and disease

pozvano predavanje

19.10.2011-22.10.2011

Primošten, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija