Utjecaj hranidbe na klaonička svojsva hibridnih svinja (CROSBI ID 176280)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Kušec, Goran ; Baulain, Ulrich ; Đurkin, Ivona ; Lukić, Boris ; Kralik, Gordana ; Petričević, Antun
hrvatski
Utjecaj hranidbe na klaonička svojsva hibridnih svinja
U ovom istraživanju obuhvaćeno je 68 četverolinijskih križanaca (Pietren x Hempšir s očeve te Veliki jorkšir x Njemački landras s majčinske strane). Svinje su raspoređene u dvije skupine s obzirom na režim hranidbe: „ad libitum“ i „restriktivnu“. „Ad libitum“ skupina hranjena je smjesom s energetskim sastavom od 13, 8 MJ ME/kg i 17, 5 % sirovih proteina u početnoj fazi tova te 13, 8 MJ ME/ kg i 15% sirovih proteina u završnoj fazi tova. Tovljenici restriktivne skupine hranjeni su u skladu s njemačkim hranidbenim preporukama za tovljenike. Unos energije smanjen je na 34, 0 MJ ME dnevno. Rezultati pokazuju kako razina hranidbe značajno utječe na sva istraživana klaonička svojstva, dok je po pitanju svojstava kvalitete mesa taj učinak slabije izražen. Statistički značajne razlike utvrđene su jedino u električnoj provodljivosti izmjerenoj u m.longissimus dorsi i butu 24 sata post mortem (EC24), stupnju crvene i žute boje (CIE - a* ; CIE - b*) te sadržaju intramuskularne masti (IMF).
svinje ; hranidbeni režim ; svojstva trupa ; svojstva kvalitete mesa
nije evidentirano
engleski
Influence of feeding regime on slaughter traits of hybrid pigs
nije evidentirano
pigs ; feeding regime ; carcass traits ; meat quality traits
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45 (5)
2011.
247-252
objavljeno
0023-4850