Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj roka berbe na sastav polifenola u vinu Maraština (CROSBI ID 367510)

Ocjenski rad | diplomski rad

Birin, Nikola Utjecaj roka berbe na sastav polifenola u vinu Maraština / Jeromel, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Birin, Nikola

Jeromel, Ana

hrvatski

Utjecaj roka berbe na sastav polifenola u vinu Maraština

Polifenolni sastav grožđa i vina predmet su brojnih istraživanja zahvaljujući njihovom utjecaju na organoleptična svojsva vina ali i pozitivnom učinku kojeg imaju na ljudsko zdravlje. U grožđu i vinu dijele se na neflavonoide (hidroksibenzojeve kiseline, hidroksicimetne kiseline i stilbeni) i flavonoide (flavonoli, flavan-3-oli, antocijanini i njihovi polimeri). Zavisno od pojedinačnih koncentracija te međusobnog odnosa utječu na boju, gorčinu, trpkoću i potencijal starenja vina. Dozrijevanje grožđa podrazumijeva široku paletu fizioloških i biokemijskih procesa koji se intenziviraju od trenutka šare grožđa, a završavaju sa punom zrelosti bobice, te su u konačnici i odgovorni za postignutu kakvoću grožđa. Promjene koje nastupaju tijekom perioda dozrijevanja ne odvijaju se istovremeno, niti jednakim intenzitetom. Svaki kemijski spoj pa tako i indol-3-octena kiselina te polifenoli ima vlastitu „krivulju dozrijevanja“ na koju dodatno mogu utjecati različiti čimbenici kao što su genetske karakteristike kultivara, klimatske prilike, te agrotehnički i ampelotehnički zahvati koji se provode u vinogradu, enološki postupci tijekom vinifikacije i starenja vina, te rok berbe.

Maraština; rok berbe; polifenoli; indol-3-octena kiselina

nije evidentirano

engleski

Influence of harvest time on polyphenol concentrations in Maraština wine

nije evidentirano

Maraština; harvest time; polyphenols; indole-3-acetic acid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

22.12.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)