Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ TERMOSONIFIKACIJE NA STABILNOST VITAMINA C U SOKU OD JABUKE (CROSBI ID 367634)

Ocjenski rad | diplomski rad

Marin Skelin UTJECAJ TERMOSONIFIKACIJE NA STABILNOST VITAMINA C U SOKU OD JABUKE / Anet Režek Jambrak (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Marin Skelin

Anet Režek Jambrak

hrvatski

UTJECAJ TERMOSONIFIKACIJE NA STABILNOST VITAMINA C U SOKU OD JABUKE

Svrha ovog rada je utvrditi djelovanje ultrazvuka visokog intenziteta, (amplitude, temperature i vremena tretiranja) na stabilnost askorbinske kiseline (vitamina C) u soku od jabuke. Primijenjen je tretman ultrazvučnom sondom (20 kHz) promjera 12, 7 mm, nominalne snage 600 W. Korištene su tri amplitude (60, 90 i 120 μm tj. 50, 75 i 100% snage) primjenom sonde od 12, 7 mm, različita vremena tretiranja (3, 6 i 9 min) i različite temperature (20 °C, 30 °C i 40 °C). Primjenom računalnog programa STATGRAPHICS Centurion, te metodom odzivne površine (Response Surface Methodology (RSM)) i centralno kompozitnog plana pokusa (Central composite design, CCD) statistički su obrađeni rezultati. Ispitivanjem utjecaja ultrazvuka visokog intenziteta primjenom sonde od 12, 7 mm na stabilnost askorbinske kiseline, utvrđeno je da najveći utjecaj ima kombinacija parametara i to interakcija temperature uzorka i amplitude uzorka, te kvadratična interakcija temperature uzorka.

ultrazvuk visoke snage; termosonifikacija; vitamin C; stabilnost; planiranje i optimiranje eksperimenta

nije evidentirano

engleski

THE EFFECT OF THERMOSONICATION ON THE STABILITY OF VITAMIN C IN APPLE JUICE

nije evidentirano

high power ultrasound; termosonification; vitamin C; stability; experimental design and optimization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

19.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija