UTJECAJ TERMOSONIFIKACIJE NA STABILNOST VITAMINA C U SOKU OD JABUKE (CROSBI ID 367634)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marin Skelin
Anet Režek Jambrak
hrvatski
UTJECAJ TERMOSONIFIKACIJE NA STABILNOST VITAMINA C U SOKU OD JABUKE
Svrha ovog rada je utvrditi djelovanje ultrazvuka visokog intenziteta, (amplitude, temperature i vremena tretiranja) na stabilnost askorbinske kiseline (vitamina C) u soku od jabuke. Primijenjen je tretman ultrazvučnom sondom (20 kHz) promjera 12, 7 mm, nominalne snage 600 W. Korištene su tri amplitude (60, 90 i 120 μm tj. 50, 75 i 100% snage) primjenom sonde od 12, 7 mm, različita vremena tretiranja (3, 6 i 9 min) i različite temperature (20 °C, 30 °C i 40 °C). Primjenom računalnog programa STATGRAPHICS Centurion, te metodom odzivne površine (Response Surface Methodology (RSM)) i centralno kompozitnog plana pokusa (Central composite design, CCD) statistički su obrađeni rezultati. Ispitivanjem utjecaja ultrazvuka visokog intenziteta primjenom sonde od 12, 7 mm na stabilnost askorbinske kiseline, utvrđeno je da najveći utjecaj ima kombinacija parametara i to interakcija temperature uzorka i amplitude uzorka, te kvadratična interakcija temperature uzorka.
ultrazvuk visoke snage; termosonifikacija; vitamin C; stabilnost; planiranje i optimiranje eksperimenta
nije evidentirano
engleski
THE EFFECT OF THERMOSONICATION ON THE STABILITY OF VITAMIN C IN APPLE JUICE
nije evidentirano
high power ultrasound; termosonification; vitamin C; stability; experimental design and optimization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
19.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb