Razlozi za smanjenje soli u prehrani i potencijalni učinak na zdravlje populacije – preporuke SZO (CROSBI ID 176573)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Kaić-Rak, Antoinette ; Pucarin-Cvetković, Jasna ; Heim, Inge ; Skupnjak, Berislav
hrvatski
Razlozi za smanjenje soli u prehrani i potencijalni učinak na zdravlje populacije – preporuke SZO
Poznato je da smanjenje soli u prehrani rezultira snižavanjem krvnog tlaka i kardiovaskularnih incidenta. U prosjeku, dnevni unos soli je više od 200% u odnosu na dnevne preporučene količine, a najvećim djelom se osigurava iz industrijskih prerađenih namirnica. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj prosječan unos soli oko 12-16 grama, a preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je <5 grama. Iz literature je poznato da su glavni izvori natrija u prehrani prvenstveno industrijski prehrambeni proizvodi i hrana pripremljena u restoranima (77%), prirodni sadržaj natrija u namirnicama (12%), dosoljavanje tijekom konzumacije obroka (6%) i pripreme obroka kod kuće (5%). Prema podacima SZO, smanjivanjem unosa za 50% spasilo bi se oko 180 000 života u Europi godišnje. Radi postizanja ograničenog dnevnog unosa soli u skladu s preporukama SZO potrebno je uspostaviti bolju suradnju s prehrambenom industrijom radi smanjenja sadržaja soli u industrijski pripremljenim odnosno obrađenim namirnicama, te osigurati proizvode s niskim ili smanjenim sadržajem natrija. Sve bi to trebalo rezultirati povoljnim zdravstvenim učincima. Jedna od najvažnijih javnozdravstvenih zadaća je educirati potrošače i omogućiti im odabir, kao i donošenje odluka tijekom kupovine namirnica. To se uvelike može postići putem sadržajnih kampanja, socijalnog marketinga te osiguranja deklaracija o sadržaju soli ili posebno dizajniranih oznaka za proizvode s niskim ili smanjenim sadržajem soli na prehrambenim proizvodima.
sol; prehrana; industrijski prehrambeni proizvodi; kronične nezarazne bolesti; SZO preporuke
nije evidentirano
engleski
Reason for dietary salt reduction and potential effect on population health-WHO recommendation
nije evidentirano
salt; diet; processed food; chronic non-infectious diseases; WHO recommendations
nije evidentirano