Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Percepcije potrošača o sigurnosti i rizicima povezanim s hranom (CROSBI ID 578951)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Lončarić, Ružica ; Gurdon, Josipa ; Zmaić, Krunoslav ; Sudarić, Tihana Percepcije potrošača o sigurnosti i rizicima povezanim s hranom // Zbornik radova 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 276-280

Podaci o odgovornosti

Lončarić, Ružica ; Gurdon, Josipa ; Zmaić, Krunoslav ; Sudarić, Tihana

hrvatski

Percepcije potrošača o sigurnosti i rizicima povezanim s hranom

Sigurnost i kvaliteta hrane su u zadnjih petnaestak godina postali aktualna medijska tema uslijed takozvane krize hrane u Europi i svijetu. Cilj rada bio je na temelju ankete potrošača s područja Istočne Hrvatske utvrditi njihove osnovne percepcije o sigurnosti hrane te zdravstvenim rizicima povezanim s konzumiranjem hrane. Rezultati istraživanja pokazali su da većina ispitanika osjeća zabrinutost prilikom kupnje hrane. Glavne asocijacije povezane sa sigurnošću hrane su kvaliteta, povjerenje i ekološka proizvodnja. Ispitanici su spremni izdvojiti više novca za veću sigurnost. Ispitanici najopasnijim smatraju rizike koji uzrokuju direktne bolesti i smetnje (salmonela i pokvarena hrana), dok manje opasnim smatraju rizike koji indirektno utječu na zdravlje (pesticidi, hormoni, konzervansi, GMO). Ispitanici su slabo informirani po pitanju sigurnosti hrane pa je efikasnija potrebno efikasnije informiranje edukacija potrošača po pitanju sigurnosti hrane neophodna. Potrošači uvažavaju institucionalne, zakonodavstvene i medijske napore koji se zadnjih 10-15 godina polažu po pitanju sigurnosti hrane jer u većini smatraju da je sigurnost hrane danas veća nego prije 15 godina.

percepcije potrošača ; sigurnost ; hrana ; rizik ; izvori informacija

nije evidentirano

engleski

Consumer perception regarding food safety and health risks

nije evidentirano

consumer perceptions ; safety ; food ; risk ; communicators

nije evidentirano

Podaci o prilogu

276-280.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma

Pospišil, Milan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6135-71-4

Podaci o skupu

46 hrvatski i 6 međunarodni simpozij agronoma

predavanje

14.02.2011-18.02.2011

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija