Percepcije potrošača o sigurnosti i rizicima povezanim s hranom (CROSBI ID 578951)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Lončarić, Ružica ; Gurdon, Josipa ; Zmaić, Krunoslav ; Sudarić, Tihana
hrvatski
Percepcije potrošača o sigurnosti i rizicima povezanim s hranom
Sigurnost i kvaliteta hrane su u zadnjih petnaestak godina postali aktualna medijska tema uslijed takozvane krize hrane u Europi i svijetu. Cilj rada bio je na temelju ankete potrošača s područja Istočne Hrvatske utvrditi njihove osnovne percepcije o sigurnosti hrane te zdravstvenim rizicima povezanim s konzumiranjem hrane. Rezultati istraživanja pokazali su da većina ispitanika osjeća zabrinutost prilikom kupnje hrane. Glavne asocijacije povezane sa sigurnošću hrane su kvaliteta, povjerenje i ekološka proizvodnja. Ispitanici su spremni izdvojiti više novca za veću sigurnost. Ispitanici najopasnijim smatraju rizike koji uzrokuju direktne bolesti i smetnje (salmonela i pokvarena hrana), dok manje opasnim smatraju rizike koji indirektno utječu na zdravlje (pesticidi, hormoni, konzervansi, GMO). Ispitanici su slabo informirani po pitanju sigurnosti hrane pa je efikasnija potrebno efikasnije informiranje edukacija potrošača po pitanju sigurnosti hrane neophodna. Potrošači uvažavaju institucionalne, zakonodavstvene i medijske napore koji se zadnjih 10-15 godina polažu po pitanju sigurnosti hrane jer u većini smatraju da je sigurnost hrane danas veća nego prije 15 godina.
percepcije potrošača ; sigurnost ; hrana ; rizik ; izvori informacija
nije evidentirano
engleski
Consumer perception regarding food safety and health risks
nije evidentirano
consumer perceptions ; safety ; food ; risk ; communicators
nije evidentirano
Podaci o prilogu
276-280.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-71-4
Podaci o skupu
46 hrvatski i 6 međunarodni simpozij agronoma
predavanje
14.02.2011-18.02.2011
Opatija, Hrvatska