Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

TRANSFORMACIJA I KARAKTERIZACIJA KVASCA Dekkera bruxellensis (CROSBI ID 367724)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bajić, Ana TRANSFORMACIJA I KARAKTERIZACIJA KVASCA Dekkera bruxellensis / Svetec, Ivan-Krešimir (mentor); Štafa, Anamarija (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Bajić, Ana

Svetec, Ivan-Krešimir

Štafa, Anamarija

hrvatski

TRANSFORMACIJA I KARAKTERIZACIJA KVASCA Dekkera bruxellensis

Kvasac Dekkera bruxellensis, poznat i kao Brettanomyces bruxellensis, jedan je od najčešćih uzročnika kvarenja vina širom svijeta, a posljedica su značajni ekonomski gubitci u vinarskoj industriji. Usprkos tome, zanimljiva svojstva ovog kvasca mogla bi naći primjenu u industriji. Tako bi se njegova tolerancija na visoke koncentracije etanola mogla iskoristiti u proizvodnji bioetanola. Međutim, unatoč njegovoj sve većoj važnosti kvasac D. bruxellensis slabo je genetički karakteriziran i do sada nema podataka u literaturi da je transformiran egzogenom DNA. U ovom radu opisana je prva uspješno provedena transformacija. Uz to, rezultati usporedne analize kvasaca D. bruxellensis i S. cerevisiae mogli bi poslužiti kao osnova za sprječavanje kontaminacije vina kvascem D. bruxellensis.

kvasac Dekkera bruxellensis; genetička karakterizacija; transformacija

nije evidentirano

engleski

TRANSFORMATION AND CHARACTERIZATION OF THE YEAST Dekkera bruxellensis

nije evidentirano

yeast Dekkera bruxellensis; genetical characterization; transformation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

06.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija