Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Genetika kvasca i primjena genetičkih istraživanja u oplemenjivanju industrijskih sojeva kvasca (CROSBI ID 44370)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Svetec, Ivan-Krešimir ; Zgaga Zoran. Genetika kvasca i primjena genetičkih istraživanja u oplemenjivanju industrijskih sojeva kvasca // Kvasci u biotehnološkoj proizvodnji / Ranić, Ilija ; Grba, Slobodan (ur.). Zagreb: Plejada, 2010. str. 39-68

Podaci o odgovornosti

Svetec, Ivan-Krešimir ; Zgaga Zoran.

hrvatski

Genetika kvasca i primjena genetičkih istraživanja u oplemenjivanju industrijskih sojeva kvasca

Široka upotreba u tradicionalnim biotehnologijama - proizvodnja vina, piva, alkoholnih pića i pekarskog kvasca učinila je kvasac vrlo zanimljivim, jeftinim i lako dostupnim mikroorganizmom i za temeljna znanstvena istraživanja. Iako primjena genetičkog inženjerstva u klasičnim biotehnološkim postupcima, uključujući i postupke na bazi kvasca, još nije u potpunosti iskoristila mogućnosti koje su se otvorile, nema sumnje da će u skoroj budućnosti u tom području doći do velikih promjena. Poboljšanje industrijskih sojeva kvasca provodi se zbog što boljeg iskorištenja sirovine, odnosno što potounije i brže potrošnje nutrijenata iz podloge, ubrzanja, pojednostavljenja i pojeftinjenja procesa, održavanja ili podizanja kvalitete gotovog proizvoda te proširenja asortimana odnosono razvoja novih proizvoda.

kvasac, struktura genoma, životni ciklus, genetičko inženjerstvo, poboljšanje svojstava

nije evidentirano

engleski

Genetics of yeast and the application of genetic research in improvement of industrial strains

nije evidentirano

yeast, genome structure, life cycle, genetic engeneering, improvement of characteristics

nije evidentirano

Podaci o prilogu

39-68.

objavljeno

Podaci o knjizi

Kvasci u biotehnološkoj proizvodnji

Ranić, Ilija ; Grba, Slobodan

Zagreb: Plejada

2010.

978-953-56047-6-1

Povezanost rada

Biotehnologija