Mikrokapsuliranje bioaktivnih tvari (CROSBI ID 367859)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Marica Bliznac
Rimac Brnčić Suzana
hrvatski
Mikrokapsuliranje bioaktivnih tvari
Mikrokapsuliranje je relativno nova tehnologija koja omogućuje čuvanje, stabilnost i sporo otpuštanje sastojaka hrane. Materijal za oblikovanje mikrokapsula uglavnom čine ugljikohidrati (škrob, celuloza, gume), proteini (proteini mlijeka - kazeini i proteini sirutke, gluten, želatina) i lipidi (masne kiseline, alkoholi, gliceridi, voskovi, fosfolipidi) ili njihova kombinacija.Tehnike mikrokapsuliranja bioaktivnih sastojaka hrane obuhvaćaju koacervaciju, mikrokapsuliranje raspršivanjem u struji toplog zraka, mikrokapsuliranje fluidiziranih čestica, mikrokapsuliranje ekstruzijom i superkritičnim fluidima, emulgiranjem i kokristalizacijom.
bioaktivne tvari; mikrokapsuliranje
nije evidentirano
engleski
Microencapsulation of bioactive compounds
nije evidentirano
bioactive compounds; microencapsulation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
15.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb