Kontrola kvalitete kupinovih vina primjenom HSS-GC-FID tehnike (CROSBI ID 177014)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Mornar, Ana ; Amidžić Klarić, Daniela ; Nigović, Biljana
hrvatski
Kontrola kvalitete kupinovih vina primjenom HSS-GC-FID tehnike
Gotovo sva kupinova vina uz etanol sadrže i metanol, a njegova količina u vinu jedna je od kritičnih točaka koju je nužno kontrolirati tijekom alkoholne fermentacije u proizvodnji vina, kako bi ova namirnica bila zdravstveno ispravna za prehranu. Metanol u vinu nastaje kao produkt enzimske razgradnje prirodno prisutne pektinske tvari u kljuku svježeg ploda uz prisustvo pektinesteraze. Udio metanola u pojedinom kupinovom vinu ovisi o nizu faktora: sorti grožđa, zdravstvenoj ispravnosti ploda, maceraciji, temperaturi fermentacije i proteolitičkim enzimima. Metanol je odavno poznat kao štetna i otrovna tvar za zdravlje. Budući da se proizvodnja kupinovog vina kod nas povećava već duži niz godina, a brojni proizvodi prisutni na tržištu nisu dobiveni standardiziranim procesom proizvodnje, cilj ovog rada je predložiti novu metodu za određivanje udjela metanola u komercijalno dostupnim kupinovim vinima primjenom plinske kromatografije i plameno-ionizacijskog detektora (engl. Gas Chromatography – Flame Ionization Detector, GC-FID). S obzirom na složenost sastava uzorka kupinovog vina za uzorkovanje je poželjno iskoristiti sve prednosti tehnike uzorkovanja para iznad otopine (engl. Headspace Sampler, HSS.
plinska kromatografija; uzorkovanja para iznad otopine; kontrola kvalitete; metanol; kupinovo vino
nije evidentirano
engleski
Quality assessment of blackberry wines by HSS-GC-FID
nije evidentirano
gas chromatography; Headspace Sampler; Quality control; Methanol; Blackberry wine
nije evidentirano