Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ekstrakcija antocijana iz višnje i stabilnost ekstrakata tijekom skladištenja (CROSBI ID 367989)

Ocjenski rad | diplomski rad

Oršolić, Martina Ekstrakcija antocijana iz višnje i stabilnost ekstrakata tijekom skladištenja / Kopjar, Mirela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2011

Podaci o odgovornosti

Oršolić, Martina

Kopjar, Mirela

hrvatski

Ekstrakcija antocijana iz višnje i stabilnost ekstrakata tijekom skladištenja

U ovom radu ispitivan je utjecaj tipa otapala i vremena ekstrakcije na sadržaj antocijana, polifenola, flavonoida i antioksidativnu aktivnost, te boju ekstrakata iz kaše višnje. Kao otapalo koristili su se voda, metanol i etanol te zakiseljena navedena otapala. Zakiseljavanje navedenih otapala provelo se dodatkom kloridne kiseline i octene kiseline. Vrijeme ekstrakcije bilo je 1, 3 ili 24 sata, a ekstrakcija se je provela pri sobnoj temperaturi. Praćena je stabilnost dobivenih ekstrakata kroz 42 dana pri sobnoj temperaturi i pri 4 °C. Navedeni parametri određeni su nakon 7 i 42 dana skladištenja pri spomenutim temperaturama. Najučinkovitije otapalo za ekstrakciju antocijana, polifenola i flavonoida bio je metanol zakiseljen kloridnom kiselinom. Najveći sadržaj navedenih komponenata uočen je nakon 1 sata ekstrakcije, tako da produženje vremena ekstrakcije nije imalo utjecaja na povećanje sadržaja navedenih komponenata. Skladištenjem uzoraka sadržaj antocijana, ukupnih fenola, flavonoida te antioksidativna aktivnost su se smanjili, dok su se postotak polimerne boje kao i degradacijski indeks povećali.

polifenoli; antocijani; ekstrakcija; boja; skladištenje

nije evidentirano

engleski

Extraction of anthocyanins from sour cherry and stability of extracts during storage

In this study influence of solvent type and extraction time on the content of antocyanins, polyphenols, flavonoids, antioxidant activity and colour of the extracts from sour cherry puree was investigated. Water, methanol and ethanol, as well as acidified solvents were used. These solvents were acidified with hydrochloric acid and acetic acid. Extraction time was 1, 3 or 24 hours, and the extraction was conducted at room temperature. Stability of the obtained extracts was monitored trough 42 days of storage at room temperature and at 4 °C. Investigated parameters were determined after 7 and 42 days at mentioned temperatures. The most efficient extraction solvent for anthocyanin, phenol and flavonoid extraction was methanol acidified with hydrochloric acid. The highest content of mentioned compounds was observed after 1 hour extraction, thus prolongation of extraction time didn’t enhanced extraction of mentioned compounds. During storage of samples, the content of anthocyanins, total phenols, flavonoids and antioxidant activity decreased, while the percentage of polymeric colour as well as degradation index increased.

polyphenols; antocijanins; extraction; color; storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61

11.11.2011.

obranjeno

109:363243

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice