Akrilamid u hrani (CROSBI ID 368012)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tanasković, Ivana
Kopjar, Mirela
hrvatski
Akrilamid u hrani
Akrilamid nastaje procesiranjem hrane bogate ugljikohidratima pri visokim temperaturama. Može nastati iz akroleina ili alternativnim mehanizmima bez nastanaka akroleina kao međuprodukta. Akrilamid je reaktivna molekula zbog prisutnosti dvostruke veze i amino skupine pa vrlo lako reagira s drugim reaktivnim skupinama u hrani. Nastanak akrilamida pod utjecajem je brojnih čimbenika, a općenito gledajući ti čimbenici se dijele na sastav hrane i način pripreme hrane. Najveći dio se u organizam unosi hranom, a jedan manji dio putem poliakrilamida i duhanskog dima. Apsorpcija je brza i potpuna te se putem krvotoka prenosi do ciljanih organa i tkiva. Ne deponira se u organizmu već se izlučuje putem urina u obliku metabolita, putem žuči i fecesa i jedan mali dio u nepromijenjenom obliku. U organizmu se transformira u glicidamid, epoksid odgovoran za genotoksičan i kancerogen učinak, dok su veće koncentracije akrilamida odgovorne su za neurotoksičan učinak.
akrilamid; akrolein; toksičnost
nije evidentirano
engleski
Acrylamide in food
nije evidentirano
acrylamide; acrolein; toxicity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
23.09.2011.
obranjeno
109:433107
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek