Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Aroma prehrambenih proizvoda (CROSBI ID 368017)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Eljuga, Gorana Aroma prehrambenih proizvoda / Kopjar, Mirela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2011

Podaci o odgovornosti

Eljuga, Gorana

Kopjar, Mirela

hrvatski

Aroma prehrambenih proizvoda

Tvari arome su male molekulske mase, i iako se nalaze u biljkama, tamo obično nemaju biološku funkciju već ih većina nastaje kao produkt degradacije. Na nju tako utječu i prisutne masti, ugljikohidrati i bjelančevine. Ipak specifičnost arome rezultat je prisutnosti drugih brojnih vrsta spojeva kao što su: aldehidi, ketoni, alkoholi, različiti heterociklički spojevi. Karakterističan okus nekih prehrambenih proizvoda razvija se tijekom procesiranja ili tijekom kuhanja. Najbolji primjeri namirnica u kojima se aroma razvija na ovakav način su: kupus, čokolada, kava, jogurt, meso, peciva, i hrana pržena na masti. Primarni putevi razvitka arome u ovim namirnicama su neenzimsko posmeđivanje, fermentacija i oksidacija masti.

aroma; prehrambeni proizvodi

nije evidentirano

engleski

Aroma of food products

Aroma substances are low molecular weight, and although they are present in plants, there is usually no biological function, and most of them are formed as a product of degradation. However, the specificity of flavour is the result of presence of many other types of compounds, such as aldehydes, ketones, alcohols and various heterolytic compounds. Characteristic flavour of some food products develops during processing or during cooking. Best examples of foods where flavour develops in this way are: cabbage, chocolate, coffee, yogurt, pastries, and fried food. The primary pathways of development of aroma in this food are nonenzymic browning, fermentation and oxidation.

aroma; food products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

18.10.2011.

obranjeno

109:264793

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice