Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Betalaini: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima (CROSBI ID 368019)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kožič, Snježana Betalaini: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima / Kopjar, Mirela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2011

Podaci o odgovornosti

Kožič, Snježana

Kopjar, Mirela

hrvatski

Betalaini: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima

Kupci sve više izbjegavaju hranu sa sintetiziranim bojilima, što navodi prehrambenu industriju da ih zamjeni sa prirodnim pigmentima, poput karotenoida, betalaina i antocijana. Betalaini su u vodi topljivi N-heterolitički spojevi, podijeljeni u dvije osnovne strukturne grupe, crveno-ljubičaste betacijane i žute betaksantine. Koriste se za bojenje mliječnih proizvoda, mesa i smrznutih deserta. Glavni izvor betalaina je korijen cikle (Beta vulgaris), ali alternativni izvori su pronađeni u biljkama iz porodice Amaranthaceae i porodice Cactaceae. Potrebna je optimizacija proizvodnje betalaina, što uključuje znanje o njihovim kemijskim svojstvima, strukturi i parametrima koji utječu na njihovu stabilnost u prehrambenom proizvodu. Osim toga njihova važnost u prehrambenim proizvodima povezana je sa visokom antioksidativnom aktivnošću i potencijalnom upotrebom u sprečavanju degenerativnih bolesti.

betalaini; izvori betalaina; kemijska svojstva; proizvodnja i stabilnost betalaina; antioksidativna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Betalains: stability and importance in food products

Consumers are increasingly avoiding foods containing synthetic colorants , which lead food industries to replace them by natural pigments such as carotenoids, betalains and anthocyanins. Betalains are water-soluble N-heterocyclic compounds, divided into two basic structural groups: red-violet betacyanins and yellow betaxanthins. They are used for colouring dairy products, meat and frozen desserts. The main source of betalains is red beet root (Beta vulgaris) but alternative sources are found in plants from the Amaranthaceae and Cactaceae families. Optimization of pigment production is necessary and it involves knowledge of chemical properties, structure and parameters affecting stability of betalains in food products. Their importance in food products is linked to their potent antioxidant activity and potential use as protection against degenerative diseases.

betalains; sources of betalains; chemical properties; production and stability of betalains; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

18.10.2011.

obranjeno

109:647056

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice