Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj oblika škroba i proteina zrna kukuruza na proizvodna svojstva nesilica (CROSBI ID 579531)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Kljak, Kristina ; Grbeša, Darko ; Janječić, Zlatko ; Bedeković, Dalibor ; Duvnjak, Marija ; Kiš, Goran Utjecaj oblika škroba i proteina zrna kukuruza na proizvodna svojstva nesilica // Zbornik "Peradarski dani 2011." s međunarodnim sudjelovanjem / Balenović, Mirta (ur.). Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2011. str. 164-170

Podaci o odgovornosti

Kljak, Kristina ; Grbeša, Darko ; Janječić, Zlatko ; Bedeković, Dalibor ; Duvnjak, Marija ; Kiš, Goran

hrvatski

Utjecaj oblika škroba i proteina zrna kukuruza na proizvodna svojstva nesilica

Škrob je najvažniji izvor energije u hranidbi nesilica, a zrno kukuruza je njegov najznačajniji izvor. Oblik škroba (amiloza/amilopektin) u endospermu i proteinski omotač (zein/ne-zein) oko granula škroba utječu na probavljivost škroba, pa prema tome i na proizvodna svojstva nesilica. Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi povezanost sadržaja amilopektina i zeina s proizvodnim svojstvima nesilica. Ispitivano je devet Bc hibrida kukuruza različitog sadržaja amiloze i zeina, pri čemu je njihov udio u smjesama za nesilice bio 56%. Svakim tretmanom hranjeno je devet nesilica kroz sedam tjedana. Broj i masa jaja bilježili su se svakodnevno, a konzumacija hrane tjedno. U zrnu hibrida kukuruza određen je sadržaj amiloze i amilopektina koji su iskazani kao udio od ukupnog škroba, te zein koji je iskazan kao udio od sirovog proteina. Prosječne vrijednosti sadržaja amiloze, amilopektina i zeina u zrnu iznosile su redom 23, 11% (22, 27%-23, 89%), 47, 95% (46, 69%-50, 56%) i 6, 23% (5, 26%-7, 41%). Od proizvodnih svojstava utvrđeni udjeli amiloze, amilopektina i zeina istodobno utječu samo na prosječnu masu jaja, dok sadržaj amilopektina utječe i na tjednu jajnu masu. Sadržaj amilopektina u zrnu i škrobu pozitivno koreliraju (redom r=0, 5996 ; P<0, 0001 ; r=0, 4028 ; P<0, 0061), dok sadržaj zeina u sirovom proteinu negativno korelira (r=-0, 3233 ; P<0, 0303) s prosječnom masom jaja.

zrno kukuruza; proizvodna svojstva; amilopektin; zein; nesilice

nije evidentirano

engleski

Effect of starch and protein form on production performance of laying hens

nije evidentirano

corn grain; production performance; laying hens; amylopectin; zein

nije evidentirano

Podaci o prilogu

164-170.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik "Peradarski dani 2011." s međunarodnim sudjelovanjem

Balenović, Mirta

Zagreb: Hrvatski veterinarski institut

978-953-96259-8-4

Podaci o skupu

Peradarski dani 2011. s međunarodnim sudjelovanjem

poster

11.05.2011-14.05.2011

Šibenik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)