Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Brzina in vitro probavljivosti škroba iz zrna kukuruza kod peradi (CROSBI ID 368035)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kos, Marija Brzina in vitro probavljivosti škroba iz zrna kukuruza kod peradi / Kljak, Kristina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Kos, Marija

Kljak, Kristina

hrvatski

Brzina in vitro probavljivosti škroba iz zrna kukuruza kod peradi

Zrno kukuruza je najvažnije krmivo i najznačajniji izvor škroba u hranidbi peradi u RH. Različiti hibridi kukuruza imaju različiti kemijski sastav i karakteristike škroba što utječe na dostupnost škroba prilikom probave. Iako je ukupna probavljivost škroba gotovo stopostotna, utvrđen je utjecaj brzine i mjesta probavljivosti škroba na proizvodna svojstva peradi. Cilj ovog istraživanja bilo je odrediti koeficijente probavljivosti škroba iz zrna različitih hibrida kukuruza u određenom vremenu i izračunati brzinu in vitro probavljivosti škroba različitih hibrida kukuruza prema kinetici prvog reda. U istraživanju je korišteno devet hibrida kukuruza, a in vitro probavljivost škroba provedena je prema probavnom sustavu peradi. Količina probavljene glukoze u devet vremena inkubacije (15, 30, 45, 60, 120, 180, 240, 300 i 360 min) mjerena je spektrofotometrijski. Utvrđena je razlika (P<0, 0001) u koeficijentima probavljivosti škroba nakon svakog vremena inkubacije između ispitivanih hibrida, a nakon 360 min probavilo se 97, 99 % škroba. Brzina in vitro probavljivosti škroba kreće se u rasponu od 1, 26 (Bc 354) do 1, 47 1/h (Pajdaš i Bc 30 w) sa značajnom razlikom među hibridima (P<0, 0001).

škrob; brzina probavljivosti; in vitro metoda; perad

nije evidentirano

engleski

In vitro corn starch digestibility rate for poulty

nije evidentirano

starch; digestion rate; in vitro procedure; poultry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

22.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)