Brzina in vitro probavljivosti škroba iz zrna kukuruza kod peradi (CROSBI ID 368035)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kos, Marija
Kljak, Kristina
hrvatski
Brzina in vitro probavljivosti škroba iz zrna kukuruza kod peradi
Zrno kukuruza je najvažnije krmivo i najznačajniji izvor škroba u hranidbi peradi u RH. Različiti hibridi kukuruza imaju različiti kemijski sastav i karakteristike škroba što utječe na dostupnost škroba prilikom probave. Iako je ukupna probavljivost škroba gotovo stopostotna, utvrđen je utjecaj brzine i mjesta probavljivosti škroba na proizvodna svojstva peradi. Cilj ovog istraživanja bilo je odrediti koeficijente probavljivosti škroba iz zrna različitih hibrida kukuruza u određenom vremenu i izračunati brzinu in vitro probavljivosti škroba različitih hibrida kukuruza prema kinetici prvog reda. U istraživanju je korišteno devet hibrida kukuruza, a in vitro probavljivost škroba provedena je prema probavnom sustavu peradi. Količina probavljene glukoze u devet vremena inkubacije (15, 30, 45, 60, 120, 180, 240, 300 i 360 min) mjerena je spektrofotometrijski. Utvrđena je razlika (P<0, 0001) u koeficijentima probavljivosti škroba nakon svakog vremena inkubacije između ispitivanih hibrida, a nakon 360 min probavilo se 97, 99 % škroba. Brzina in vitro probavljivosti škroba kreće se u rasponu od 1, 26 (Bc 354) do 1, 47 1/h (Pajdaš i Bc 30 w) sa značajnom razlikom među hibridima (P<0, 0001).
škrob; brzina probavljivosti; in vitro metoda; perad
nije evidentirano
engleski
In vitro corn starch digestibility rate for poulty
nije evidentirano
starch; digestion rate; in vitro procedure; poultry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
22.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb