Stabilnost tehnoloških svojstava Bc sorata ozime pšenice ispitivanih u različitim okolinama (CROSBI ID 579820)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jukić, Katarina ; Mlinar, Rade ; Tomasović, Slobodan ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Šarčević, Hrvoje
hrvatski
Stabilnost tehnoloških svojstava Bc sorata ozime pšenice ispitivanih u različitim okolinama
U radu su analizirana tehnološka svojstva Bc sorata ozime pšenice Zdenke i Mihelce koje su ispitivane tijekom tri vegetacijske godine u ukupno osam različitih okolina. Kod svakog uzorka ispitivana su reološka svojstva tijesta farinografom i ekstenzografom. Provedena ispitivanja pokazala su i potvrdila visoku i stabilnu kvalitetu sorata Zdenke i Mihelce u različitim godinama i okolinama. Posebice valja istaknuti rezultate kvalitete sorata Zdenke i Mihelce u vegetacijskoj godini 2006/2007 na lokacijama Botinec, Rugvica i Lovas te u vegetacijskoj godini 2008/2009 na lokaciji Županja gdje su po dobivenim rezultatima ispitivanja na farinografu svrstane u A1 i A2 kvalitetnu grupu. Ono što također treba istaknuti odlični su rezultati ekstenzografskih pokazatelja kvalitete dobiveni u svim godinama i okolinama ispitivanja. Ove sorte stoga su u potpunosti opravdale svoj rejting visokokvalitetnih Bc sorata ozime pšenice čiji potencijal i dostupnost na tržištu omogućuju sigurnu i isplativu proizvodnju za prerađivačku industriju. Dobiveni rezultati još su jedna potvrda da je stvaranje visokokvalitetnih sorata jedan od osnovnih ciljeva u oplemenjivanju ozime pšenice u Bc Institutu d.d. Zagreb. (Technological properties of Bc winter wheat varieties Zdenka and Mihelca which were investigated during three growing seasons in eight different environments are discussed. Rheological properties of dough were analysed for each sample using a farinograph and extensograph. Conducted tests showed and confirmed the high and stable quality of the varieties Zdenka and Mihelca in different years and environments. Special emphasis should be made of the results achieved in the season 2006/2007 at locations Botinec, Rugvica and Lovas, as well as in the season 2008/2009 at Županja location, where the varieties were classified as A1 and A2 quality group according to the farinographic results. What also needs to be emphasized are the excellent results of quality parameters obtained by extensograph in all years and environments. These varieties therefore fully justified the rating of high quality Bc winter wheat varieties whose yield potential and availability on the market provide a secure and profitable production for the processing industry. The results obtained are another confirmation that development of high-quality varieties is one of the main goals in breeding winter wheat in the Zagreb Bc Institute).
ozima pšenica ; sorta ; kvaliteta ; pokusi ; okoline
nije evidentirano
engleski
Stability of the technological properties of the Bc winter wheat varieties tested in different environments
nije evidentirano
winter wheat ; variety ; quality ; trials ; environment
nije evidentirano
Podaci o prilogu
29-29.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of Abstract
Koceva – Komlenić, Daliborka
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
6th International and 8th Croatian Congress of Cereal Technologists ''FLOUR – BREAD '11''
predavanje
12.10.2011-14.10.2011
Opatija, Hrvatska