Određivanje ostataka sulfonamida u mesu, mesnim proizvodima, ribi i jajima (CROSBI ID 178321)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Bilandžić, Nina, Varenina, Ivana ; Solomun Kolanović, Božica ; Šimić, Branimir
hrvatski
Određivanje ostataka sulfonamida u mesu, mesnim proizvodima, ribi i jajima
U svrhu određivanja ostataka sulfonamida sakupljani su uzorci mesa (n=350), te mesnih proizvoda kobasica (n=59), paštete (n=13) i šunke (n=8), te ribe (n=46) i jaja (n=278) sa svih područja Republike Hrvatske. Koncentracije sulfonamida određene su validiranom imunoenzimskom metodom. Određena je granica određivanja sulfonamida u jajima od 1, 7 μg/kg odnosno 2, 1 μg/kg u mišićnom tkivu, a sposobnost dokazivanja metode (CCβ) za jaja iznosi 4, 9 μg/kg, odnosno za mišić 59, 9 μg/kg. Koncentracije sulfonamida u mesu i proizvodima, te ribi i jajima kretale su se u rasponu od minimalne vrijednosti od 0, 001 do najviše od 84, 9 µg/kg. Niti u jednom uzorku kontoliranih uzoraka nije utvrđena koncentracija iznad najviše dopuštene koncentracije od 100 µg/kg. Utvrđene niske koncentracije sulfonamida ukazuju da nije zabilježena zloupotreba korištenja sulfonamida, odnosno da se prilikom njihove primjene pri liječenju životinja pazi na propisanu karenciju lijeka te time nije upitna upotreba mesa i mesnih proizvoda u čovjekovoj prehrani
sulfonamidi; meso; mesni proizvodi; riba; jaja; ELISA
nije evidentirano
engleski
Determination of sulfonamides residues in meat, meat products, fish and eggs
nije evidentirano
sulfonamides; meat; meat products; fish; egg; ELISA
nije evidentirano