Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Funkcionalni proizvodi obogaćeni proteinima sirutke (CROSBI ID 368754)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Nataša Kolić Funkcionalni proizvodi obogaćeni proteinima sirutke / Rimac Brnčić Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Nataša Kolić

Rimac Brnčić Suzana

hrvatski

Funkcionalni proizvodi obogaćeni proteinima sirutke

Sirutka je sporedni proizvod koji nastaje u tehnološkom procesu proizvodnje sira ili kazeina, a sastav i svojstva ovise o tehnologiji proizvodnje osnovnog proizvoda te o kakvoći korištenog mlijeka. Prema prosjeĉnom sastavu sirutka sadrţi 93% vode, a u nju prelazi i 50% suhe tvari mlijeka. Najveći postotak suhe tvari sirutke ĉini laktoza (oko 70%), ovisno o kiselosti sirutke, a zatim slijede sirutkini proteini, mineralne tvari te masti. Najvrijednija komponenta sirutke su proteini, koji se sastoje od ß – laktoglobulina, α – laktalbumina, imunoglobulina, laktoferina i albumina krvnog seruma. Proteini sirutke sadrţe sve esencijalne aminokiseline, a njihova je vrijednost i u tome što su potpuno probavljivi i iskoristivi. Proteini sirutke najveću primjenu imaju u prehrani sportaša. Zbog odliĉnih funkcionalnih svojstava primjenjuju se u brojnim prehrambenim proizvodima, osobito u pripremi hrane za dojenĉad i dijetetske hrane te radi povećanja hranjive vrijednosti brojnih mlijeĉnih, ali i drugih prehrambenih proizvoda. Proteini sirutke dobivaju se separacijom iz tekuće sirutke raznim postupcima

sirutka; proteini sirutke; sirutkini napitci; albuminski sir

nije evidentirano

engleski

Functional products enriched with whey proteins

nije evidentirano

whey; whey proteins; whey drinks; albumin cheese

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

27.09.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija