Funkcionalni proizvodi obogaćeni proteinima sirutke (CROSBI ID 368754)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Nataša Kolić
Rimac Brnčić Suzana
hrvatski
Funkcionalni proizvodi obogaćeni proteinima sirutke
Sirutka je sporedni proizvod koji nastaje u tehnološkom procesu proizvodnje sira ili kazeina, a sastav i svojstva ovise o tehnologiji proizvodnje osnovnog proizvoda te o kakvoći korištenog mlijeka. Prema prosjeĉnom sastavu sirutka sadrţi 93% vode, a u nju prelazi i 50% suhe tvari mlijeka. Najveći postotak suhe tvari sirutke ĉini laktoza (oko 70%), ovisno o kiselosti sirutke, a zatim slijede sirutkini proteini, mineralne tvari te masti. Najvrijednija komponenta sirutke su proteini, koji se sastoje od ß – laktoglobulina, α – laktalbumina, imunoglobulina, laktoferina i albumina krvnog seruma. Proteini sirutke sadrţe sve esencijalne aminokiseline, a njihova je vrijednost i u tome što su potpuno probavljivi i iskoristivi. Proteini sirutke najveću primjenu imaju u prehrani sportaša. Zbog odliĉnih funkcionalnih svojstava primjenjuju se u brojnim prehrambenim proizvodima, osobito u pripremi hrane za dojenĉad i dijetetske hrane te radi povećanja hranjive vrijednosti brojnih mlijeĉnih, ali i drugih prehrambenih proizvoda. Proteini sirutke dobivaju se separacijom iz tekuće sirutke raznim postupcima
sirutka; proteini sirutke; sirutkini napitci; albuminski sir
nije evidentirano
engleski
Functional products enriched with whey proteins
nije evidentirano
whey; whey proteins; whey drinks; albumin cheese
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
27.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb