Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidansi u prehrani (CROSBI ID 368759)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ivana Horvat Antioksidansi u prehrani / Rimac Brnčić Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Ivana Horvat

Rimac Brnčić Suzana

hrvatski

Antioksidansi u prehrani

Antioksidansi su skupina različitih prirodnih spojeva koji u organizmu čovjeka igraju važnu ulogu zaštite od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Dva su izvora antioksidansa: prvo, naš vlastiti organizam je sposoban proizvesti antioksidanse, uz pomoć vitamina i minerala, drugi, vanjski, izvor antioksidansa je hrana. Najpoznatiji antioksidansi su: Karotenoidi od kojih se najviše ističe β karoten, vitamin E( α- tokoferol), vitamin C (Askorbinska kiselina), Polifenoli od kojih su Flavonoidi najzastupljeniji u prehrani, te fenolne kiseline. Dakle, što više antioksidansa unosimo i proizvodimo, to imamo bolju osnovu za zdrav organizam kada se suočava sa slobodnim radikalima u stanju bolesti, zagađenja okoliša te akutnom ili kroničnom unosu toksina iz okoliša.

antioksidansi; slobodni radikali; hrana; metode određivanja

nije evidentirano

engleski

Antioxidants in food

nije evidentirano

antioxidants; free radicals; food; method of examinations

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

16.09.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija