Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kravljeg i ovčjeg mlijeka (CROSBI ID 368779)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ana Sabljić Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kravljeg i ovčjeg mlijeka / Rimac Brnčić Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Ana Sabljić

Rimac Brnčić Suzana

hrvatski

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kravljeg i ovčjeg mlijeka

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj parametara ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 24 kHz na promjenu fizikalnih i reoloških svojstava kravljeg i ovčjeg mlijeka, kao i odrediti razlike u dobivenim rezultatima na oba mlijeka. Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta snage 400 W na temperaturu, pH - vrijednost i gustoću pri slijedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A= 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100%) ; vrijeme obrade (t=2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c= 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na prividnu viskoznost, indeks tečenja i koeficijent konzistencije praćen je pri ovim parametrima: amplituda (A=37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100%) ; vrijeme obrade (t= 2, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c=1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa "Statistica 8". Najznačajniji utjecaj ultrazvuka na promatrana svojstva kravljeg i ovčjeg mlijeka bio je na povišenje temperature. Nakon obrade ultrazvukom i u kravljem i u ovčjem mlijeku dolazi do sniženja pH. U kravljem mlijeku dolazi do smanjenja gustoće, a u ovčjem do povećanja. Utvrđeno je da nehomogenizirano, kao i ultrazvučno obrađeno kravlje i ovčje mlijeko imaju nenewtonovski karakter, odnosno da ih karakterizira dilatantan tip tečenja.

ultrazvuk; kravlje mlijeko; ovčje mlijeko; fizikalna svojstva; reološka svojstva

nije evidentirano

engleski

Influence of high intensity ultrasound on the emulsifying properties of cow's and sheep's milk

nije evidentirano

ultrasound; cow's milk; sheep milk; physical properties; rheological properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

05.10.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija