Primjena eteričnih ulja u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 368973)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pilić, Marija
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Primjena eteričnih ulja u prehrambenoj industriji
Eterična ulja su aromatične tekućine dobivene iz biljnog materijala (cvijeća, pupoljaka, sjemena, lišća, kore, trave, grančica, plodova i korijenja). Mogu se dobiti raznim postupcima destilacije (vodena destilacija, destilacija vodenom parom, destilacija parom), ekstrakcijom pomoću organskih otapala, tiještenjem, enfleurage metodom, ekstrakcijom superkritičnim plinovima itd. Eterična ulja mogu sadržavati oko 20 do 60 komponenata prisutnih u različitim koncentracijama koje se ubrajaju u dvije grupe različitog biosintetičkog porijekla. Glavna skupina je sastavljena od terpena i terpenoida, a druga od aromatskih i alifatskih sastojaka. Osnovna primjena eteričnih ulja svodi se na aromatiziranje (gdje proizvodu daju svoju karakterističnu aromu) te antioksidacijski i antibakterijski učinak koji imaju na hranu kojoj se dodaju.
eterična ulja; ekstrakcija; aroma; antibakterijska aktivnost; antioksidacijski kapacitet
nije evidentirano
engleski
Application of essential oils in food industry
nije evidentirano
essential oils; extraction; flavor; antibacterial activity; antioxidant capacity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
15.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb