Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena eteričnih ulja u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 368973)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Pilić, Marija Primjena eteričnih ulja u prehrambenoj industriji / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Pilić, Marija

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Primjena eteričnih ulja u prehrambenoj industriji

Eterična ulja su aromatične tekućine dobivene iz biljnog materijala (cvijeća, pupoljaka, sjemena, lišća, kore, trave, grančica, plodova i korijenja). Mogu se dobiti raznim postupcima destilacije (vodena destilacija, destilacija vodenom parom, destilacija parom), ekstrakcijom pomoću organskih otapala, tiještenjem, enfleurage metodom, ekstrakcijom superkritičnim plinovima itd. Eterična ulja mogu sadržavati oko 20 do 60 komponenata prisutnih u različitim koncentracijama koje se ubrajaju u dvije grupe različitog biosintetičkog porijekla. Glavna skupina je sastavljena od terpena i terpenoida, a druga od aromatskih i alifatskih sastojaka. Osnovna primjena eteričnih ulja svodi se na aromatiziranje (gdje proizvodu daju svoju karakterističnu aromu) te antioksidacijski i antibakterijski učinak koji imaju na hranu kojoj se dodaju.

eterična ulja; ekstrakcija; aroma; antibakterijska aktivnost; antioksidacijski kapacitet

nije evidentirano

engleski

Application of essential oils in food industry

nije evidentirano

essential oils; extraction; flavor; antibacterial activity; antioxidant capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

15.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija