Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje fenolnih spojeva u vinima bazge (Sambucus nigra L.) (CROSBI ID 368975)

Ocjenski rad | diplomski rad

Orešnik, Ivana Određivanje fenolnih spojeva u vinima bazge (Sambucus nigra L.) / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Orešnik, Ivana

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Određivanje fenolnih spojeva u vinima bazge (Sambucus nigra L.)

Provedena je alkoholna fermentacija masulja bobica bazge (Sambucus niga L.) s ciljem proizvodnje voćnog vina, te je praćen utjecaj procesa prerade na promjene fizikalno-kemijskih parametara, fenolnih spojeva, antioksidacijskog kapaciteta i senzorskih svojstava. Fermentacija je provedena u laboratorijskim uvjetima pri sobnoj temperaturi uz upotrebu selekcioniranih kvasca i pektolitičkih enzima s time da su u uzorke prije fermentacije dodane različite količine šećera. Kvaliteta vina bazge procijenjena je na temelju fizikalno-kemijskih analiza (pH, ukupna i topljiva suha tvar, ukupni šećeri i ukupna kiselost), fenolnih spojeva (ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida, hidroliziranih tanina i antocijana), antioksidacijskog kapaciteata te senzorskih svojstava. Dobiveni rezultati su pokazali da su se vina bazge značajno razlikovala po svim određivanim parametrima. Općenito u svim vinima određene su značajne količine fenolnih spojeva, naročito ukupnih fenola i antocijana te visok antioksidacijski kapacitet određen primjenom FRAP metode. Senzorskom analizom je najbolje ocijenjeno vino koje je sadržavalo najviše šećera i najmanju ukupnu kiselost (vino E).

bobice bazge; vino; antocijani; antioksidacijski kapacitet; senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

Determination of phenolic compounds in elderberry (Sambucus nigra L.) wine

nije evidentirano

elderberry fruits; fruit wine; anthocyanins; antioxidant capacity; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

76

09.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija