Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj vremena i temperature na ekstrakciju polifenola mente (Mentha x piperita L.) (CROSBI ID 368977)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Antolić, Vedrana Utjecaj vremena i temperature na ekstrakciju polifenola mente (Mentha x piperita L.) / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Antolić, Vedrana

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Utjecaj vremena i temperature na ekstrakciju polifenola mente (Mentha x piperita L.)

Istraživanjem je obuhvaćeno utvrđivanje utjecaja temperature i vremena ekstrakcije na koncentraciju fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet mente (Mentha x piperita L). Ekstrakcija fenolnih spojeva tj. infuzije lista mente provedene su pri tri različite temperature (30, 50, 70°C) i 5 različitih vremenskih intervala (3, 5, 7, 9, 11 min.). U infuzijama lista mente određivani su ukupni fenoli, flavan-3-oli i antioksidacijski kapacitet spektrofotomtrijski. Najviša koncentracija ukupnih fenola (31, 23 mg RAE/g suhe mente) određena je u infuziji dobivenoj pri 70 °C i 11 min. Pri višoj temperaturi postiže se bolja ekstrakcija fenolnih spojeva, dok vrijeme ekstrakcije nije imalo značajnijeg utjecaja. Korištenjem indirektne FRAP metode određivan je antioksidacijski kapacitet. U infuzijama ekstrahiranim pri 50 i 70 °C antioksidacijska aktivnost bila je podjednaka.

menta; fenolni spojevi; flavan-3-oli; antoksidacijski kapacitet; infuzija

nije evidentirano

engleski

Effect of time and temperature on the extraction of mint (Mentha x piperita L.) polyphenols

nije evidentirano

mint; phenolic compounds; flavon-3-ols; infusion; antioxidant capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

15.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija