Utjecaj vremena i temperature na ekstrakciju polifenola mente (Mentha x piperita L.) (CROSBI ID 368977)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Antolić, Vedrana
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Utjecaj vremena i temperature na ekstrakciju polifenola mente (Mentha x piperita L.)
Istraživanjem je obuhvaćeno utvrđivanje utjecaja temperature i vremena ekstrakcije na koncentraciju fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet mente (Mentha x piperita L). Ekstrakcija fenolnih spojeva tj. infuzije lista mente provedene su pri tri različite temperature (30, 50, 70°C) i 5 različitih vremenskih intervala (3, 5, 7, 9, 11 min.). U infuzijama lista mente određivani su ukupni fenoli, flavan-3-oli i antioksidacijski kapacitet spektrofotomtrijski. Najviša koncentracija ukupnih fenola (31, 23 mg RAE/g suhe mente) određena je u infuziji dobivenoj pri 70 °C i 11 min. Pri višoj temperaturi postiže se bolja ekstrakcija fenolnih spojeva, dok vrijeme ekstrakcije nije imalo značajnijeg utjecaja. Korištenjem indirektne FRAP metode određivan je antioksidacijski kapacitet. U infuzijama ekstrahiranim pri 50 i 70 °C antioksidacijska aktivnost bila je podjednaka.
menta; fenolni spojevi; flavan-3-oli; antoksidacijski kapacitet; infuzija
nije evidentirano
engleski
Effect of time and temperature on the extraction of mint (Mentha x piperita L.) polyphenols
nije evidentirano
mint; phenolic compounds; flavon-3-ols; infusion; antioxidant capacity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
15.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb