Utjecaj kultivara na količinu i sastav biogenih elemenata, polifenolnih spojeva te na prirod kultivara borovnice (Vaccinium spp.) (CROSBI ID 369043)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Savić, Zvonimir
Ćosić, Tomislav ; Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Utjecaj kultivara na količinu i sastav biogenih elemenata, polifenolnih spojeva te na prirod kultivara borovnice (Vaccinium spp.)
Istraživanje je imalo cilj definirati sastav i količinu biološki aktivnih spojeva, posebno biogenih elemenata i polifenolnih spojeva četiri kultivara borovnice (Vaccinium spp.). Plodovi su analizirani prema količini i sastavu biogenih elemenata (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn), polifenolnih spojeva (ukupni fenoli, flavonoidi, antocijani, flavan-3-oli, flavonol glikozidi, fenolne kiseline), antioksidacijskom kapacitetu i redukcijskoj snazi, kemijskom sastavu (ukupna suha tvar i topiva suha tvar), pomološkim svojstvima te prirodu. Kod svih kultivara zabilježen je niži prirod u prve dvije godine istraživanja, a prirod po grmu u vegetacijskim godinama 2007. i 2008. kretao se u rasponu od 1, 66 do 2, 7 kg ovisno o kultivaru. Na prosječnu masu ploda visoko značajno je utjecao kultivar i vegetacijska godina. Masa ploda se kretala od 1, 14 do 2, 21 g/plod. Količina ukupne suhe tvari bila je od 11, 59 % do 15 % ovisno o vegetacijskoj godini i kultivaru, a topiva suha tvar kretala se od 10, 34 do 15, 52 °Brixa. Kultivar je značajno utjecao na koncentracije dušika, fosfora, kalija, željeza i mangana dok na koncentracije kalcija, magnezija i cinka nije utvrđen utjecaj kultivara. Promatrajući koncentracije biogenih elemenata u cjelini nakon provedene statističke analize pokazalo se da je vegetacijska godina visokoznačajno utjecala na koncentracije biogenih elemenata osim na koncentraciju fosfora na koju je utjecala značajno. Interakcije kultivar x godina na koncentracije biogenih elemenata većinom nisu zabilježene. Kultivar Sierra najbogatiji je izvor antocijana između ispitanih kultivara s koncentracijama od 197, 28 mg/100g (2007) i 244, 58 mg/100g (2006). Kod drugih kultivara antocijani su pronađeni u nižim koncentracijama koje se smanjuju kako slijedi: Elliott >Duke >Bluecrop, a razlike su bile značajne ovisno o kultivaru. Vegetacijska godina nije značajno utjecala na koncentracije ukupnih antocijana. Udio derivata malvidina (38-52%) u antocijanima bio je najznačajniji. Istraživanjem smo utvrdili razdvajanje kultivara prema koncentracijama fenolnih kiselina (kafeinska, ferulinska i klorogenska). Antioksidacijski kapacitet mjeren pomoću DPPH metode bio je u rasponu od 6, 13 do 7, 60 mmol (TE)/100g, dok je mjeren pomoću ABTS metode bio u rasponu od 15, 83 do 28, 37 mmol TE/100g mase svježeg ploda. Korelacijski koeficijenti uglavnom su ukazivali na srednje i jake negativne korelacije između prosječne mase ploda i fenolnih spojeva, a korelacija između prosječne mase ploda i ukupnih antocijana razlikovala se u dvije vegetacijske godine, r = - 0, 29 i r = - 0, 56.
borovnica; Vaccinium spp.; kultivar; biogeni elementi; polifenoli; prirod
nije evidentirano
engleski
Influence of Cultivar on Quantity and Composition of Essential Elements, Polyphenolic Compounds and Yield of Blueberry Cultivars (Vaccinium spp.)
nije evidentirano
blueberry; Vaccinium spp; cultivar; essential elements; polyphenolics; yield
nije evidentirano
Podaci o izdanju
120
26.10.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb