Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje fenolnih spojeva i antioksidativnog kapaciteta u zamrznutim plodovima voća ledo i euro alfa distributera(višnja, jagoda, brusnica, kupina, crveni ribiz) (CROSBI ID 369084)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ćerić, Jasna Određivanje fenolnih spojeva i antioksidativnog kapaciteta u zamrznutim plodovima voća ledo i euro alfa distributera(višnja, jagoda, brusnica, kupina, crveni ribiz) / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Ćerić, Jasna

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Određivanje fenolnih spojeva i antioksidativnog kapaciteta u zamrznutim plodovima voća ledo i euro alfa distributera(višnja, jagoda, brusnica, kupina, crveni ribiz)

Istraživanje je provedeno na zamrznutim plodovima pet vrsta voća (višnja, jagoda, brusnica, kupina, crveni ribiz) od dva distributera s hrvatskog tržišta. Određivani su biološki aktivni spojevi, ukupni fenoli, flavonoidi i antocijani te antioksidativni kapacitet spektrofotometrijskim metodoma. Za određivanje antioksidativnog kapaciteta korištena je FRAP metoda. Dobiveni rezultati pokazuju da je svih pet vrsta voća dobar izvor flavonoida, antocijana te naročito ukupnih fenola. Voće koje se posebno ističe visokom koncentracijom ukupnih fenola i flavonoida je brusnica Distributera1, dok se posebno visoke koncentracije antocijana ističu u plodovima višnje Distributera2. Najviši antioksidativni kapacitet određen je u plodovima kupine Distributera1. Dobiveni rezultati pokazuju da postoji povezanost fenolnih spojeva s antioksidativnim kapacitetom, međutim pojedinačne skupine fenolnih spojeva kao npr. flavonoidi ili antocijani manje doprinose antioksidativnom kapacitetu nego ukupni fenoli. Na temelju koeficijenata korelacije može se zaključiti da postoji sinergistički utjecaj fenolnih spojeva na antioksidativni kapacitet.

antioksidativni kapacitet; fenoli; flavonoidi; antocijani; voće

nije evidentirano

engleski

Determination of phenolic compounds and antioxidant capacity in frozen fruits of sour cherry, strawberry, cranberry, blackberry and red currant)

nije evidentirano

antioxidant capacity; phenols; flavonoides; anthocyanins; fruits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

03.02.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija