Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj procesa proizvodnje na udio polifenolnih spojeva soka jagode (Fragaria x ananassa Duch.) (CROSBI ID 369087)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Štrbac, Andrej Utjecaj procesa proizvodnje na udio polifenolnih spojeva soka jagode (Fragaria x ananassa Duch.) / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Štrbac, Andrej

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Utjecaj procesa proizvodnje na udio polifenolnih spojeva soka jagode (Fragaria x ananassa Duch.)

Istraživanje je provedeno na jagodama sorte Alba. U ovom radu proucavan je utjecaj procesa proizvodnje na stabilnost ukupnih fenola i flavonoida soka jagode. Ukupni fenoli odredivani su spektrofotometrijski primjenom Folin Ciocalteu metode, a ukupni flavonoidi tvorbom kompleksa s AlCl3. Svježe jagode i sokovi jagode bogat su izvor fenolnih spojeva, a u ukupnoj kolicini ukupnih fenola prevladavaju flavonoidi. Blanširanje je utjecalo na smanjenje fenolnih spojeva. No medutim tijekom daljnjih operacija proizvodnje soka jagode, u sokovima proizvedenim iz blanširane kaše odredena je veca koncentracija ukupnih fenola i flavonoida. Proces depektinizacije utjecao je na bolju ekstrakciju fenolnih spojeva, te je koncentracija fenolnih spojeva u sokovima proizvedenim iz depektinizirane kaše veca u usporedbi sa sokovima proizvedenim iz nedepktinizirane kaše jagode.

jagoda; sok jagode; ukupni fenoli; ukupni flavonoidi

nije evidentirano

engleski

Influence of processing on the concentration of strawberry polyphenols (Fragaria x ananassa Duch.)

nije evidentirano

strawberry; strawberry juice; total phenols; total flavonoids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

16.09.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija