Utjecaj procesa proizvodnje na udio polifenolnih spojeva soka jagode (Fragaria x ananassa Duch.) (CROSBI ID 369087)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Štrbac, Andrej
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Utjecaj procesa proizvodnje na udio polifenolnih spojeva soka jagode (Fragaria x ananassa Duch.)
Istraživanje je provedeno na jagodama sorte Alba. U ovom radu proucavan je utjecaj procesa proizvodnje na stabilnost ukupnih fenola i flavonoida soka jagode. Ukupni fenoli odredivani su spektrofotometrijski primjenom Folin Ciocalteu metode, a ukupni flavonoidi tvorbom kompleksa s AlCl3. Svježe jagode i sokovi jagode bogat su izvor fenolnih spojeva, a u ukupnoj kolicini ukupnih fenola prevladavaju flavonoidi. Blanširanje je utjecalo na smanjenje fenolnih spojeva. No medutim tijekom daljnjih operacija proizvodnje soka jagode, u sokovima proizvedenim iz blanširane kaše odredena je veca koncentracija ukupnih fenola i flavonoida. Proces depektinizacije utjecao je na bolju ekstrakciju fenolnih spojeva, te je koncentracija fenolnih spojeva u sokovima proizvedenim iz depektinizirane kaše veca u usporedbi sa sokovima proizvedenim iz nedepktinizirane kaše jagode.
jagoda; sok jagode; ukupni fenoli; ukupni flavonoidi
nije evidentirano
engleski
Influence of processing on the concentration of strawberry polyphenols (Fragaria x ananassa Duch.)
nije evidentirano
strawberry; strawberry juice; total phenols; total flavonoids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
16.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb