Utjecaj sortimenta i mikroklimatskih uvjeta na karotenoide mandarine (Citrus reticulata l.) (CROSBI ID 369090)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kalajžić, Nensi
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Utjecaj sortimenta i mikroklimatskih uvjeta na karotenoide mandarine (Citrus reticulata l.)
Istraživan je utjecaj sorte i mikroklimatskih uvjeta na sadržaj karotenoida u mandarinama sorti Kawano Wase, Zorica, Chahara, Okitsu, ubranim na pet različitih lokacija u dolini Neretve, u dva termina berbe. Karotenoidni spojevi određivani su primjenom HPLC metode uz UV/Vis PDA detekciju. U ispitivanim sortama identificirano je 9 karotenoida (violaksantin, luteoksantin a i b, lutein, lutein izomer, zeaksantin, β-kriptoksantin, α-karoten, -karoten), a dominantan je β-kriptoksantin (2, 47-16, 67 mg/kg svježe pulpe mandarine) koji je u ukupnoj količini karotenoida zastupljen od 55 do 70%. Najviša koncentracija ukupnih karotenoida određena je u sorti Kawano Wase (8, 16-26, 13 mg/kg svježe pulpe mandarine), a u padajućem nizu slijede Chahara (11, 61-23, 43 mg/kg), Okitsu i Zorica (8, 31-18, 67 mg/kg ; 4, 36-21, 22 mg/kg). Područje uzgoja i sortiment značajno utječu na koncentraciju ukupnih ksantofila, dok je sorta mandarine imala značajan utjecaj na koncentraciju β-kriptoksantina (p<0, 05). Nadalje, niti jedan od izvora varijacija (sorta mandarine, lokacija uzgoja, termin berbe) nije imao signifikantan utjecaj na koncentracije ukupnih karotena i karotenoida.
mandarina; karotenoidi; β-kriptoksantin; dolina Neretve; HPLC
nije evidentirano
engleski
The influence of cultivars and microclimate conditions on the content of carotenoids in mandarin (Citrus reticulata l.)
nije evidentirano
mandarin; carotenoids; β-cryptoxanthin; Neretva valley; HPLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
17.03.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb