Utjecaj tehnoloških čimbenika na promjene ukupnih fenola, klorogenske kiseline i boje u kašastom koktelu marelice (CROSBI ID 477201)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Dragović-Uzelac Verica ; Pospišil, Jasna ; Ivaniš, Matilda ; Pap, Anastazija
hrvatski
Utjecaj tehnoloških čimbenika na promjene ukupnih fenola, klorogenske kiseline i boje u kašastom koktelu marelice
Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj tehnološkog procesa proizvodnje na promjenu ukupnih fenola (flavonoidnih i neflavonoidnih, klorogenske kiseline i stupnja posmeđivanja u kašastom koktelu marelice. Za pripravu kašastog koktela upotrebljena je zamrznuta kaša marelice uz dodatak zamrznute kaše jabuke i koncentriranog soka naranče. Dobiveni rezultati ukazuju na značajno smanjenje količine svih ispitivanih fenolnih sastojaka u kašastom koktelu marelice, dok se ukupna boja ukupna kiselost i količina šećera nisu bitnije mijenjali. U završnoj fazi proizvodnje kašasti koktel marelice podvrgnut je pasterizaciji u cijevnom (96 oC/30 sec.), odnosno tunelskom (80 oC/17 min.) pasterizatoru, te je utvrđeno da je u obradom u cijevnom pasterizatoru dobiven stabilniji proizvod u kojem je sačuvana veća količina vrijednih flavonoidnih sastojaka i specifične boje.
kašasti koktel marelice; ukupni fenoli; klorogenska kiselina; boja
nije evidentirano
engleski
Influence of technological factors on the changes in total phenols, chlorogenic acid and color of apricot nectar coctail
nije evidentirano
apricot nectar coctail; total phenols. chlorogenic acid; color
nije evidentirano
Podaci o prilogu
99-99-x.
2000.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka / 10. Ružičkini dani
Butula, Ivan
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
Podaci o skupu
10. Ružičkini dani
poster
08.06.2000-09.06.2000
Vukovar, Hrvatska