Ukupni flavonoidi u povrću (luk, cvjetača, kelj) određeni kao kompleksi s Al^3+ spektrofotometrijskom metodom (CROSBI ID 477221)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Mrkić, Vlatka ; Dragović-Uzelac, Verica ; Delonga, Karmela
hrvatski
Ukupni flavonoidi u povrću (luk, cvjetača, kelj) određeni kao kompleksi s Al^3+ spektrofotometrijskom metodom
U literaturi je opisan velik broj metoda za određivanje polihidroksiflavonskih spojeva. Kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC) se rabi za analizu pojedinačnih spojeva, a spektrofotometrijske metode za određivanje ukupnih spojeva različitih klasa flavonoida. Reakcija flavonoidnih spojeva 3-hidroksi i 4-keto skupina s aluminijevim trikloridom, temelj je metode njihovog određivanja u ekstraktima s ostalim fenolnim spojevima. Nastali kompleksi imaju visoku molarnu absorbanciju i pokazuju batokromni pomak VIS-spektara. U povrću koje se smatra dobrim izvorom flavonoida (luk, cvjetača, kelj) navedenom su metodom analizirani ukupni flavonoli izraženi kao kvercetin i kamferol.Iz kompanzacijskih su spektara utvrđeni maksimumi absorbancija (427 nm za kvercetin i 423 nm za kamferol. Analiza i određivanje flavonoida u biljnoj hrani značajna je radi toga što se smatra da oni djeluju zaštitno prema bolestima srca i krvnih žila te nekim vrstama karcinoma.
ukupni flavonoidi; kompleksi s Al^3+; luk; cvjetača; kelj
nije evidentirano
engleski
Total flavonoids in vegetables (onion, cauliflower, kale) determined as Al^3+ complexses by spectrophotometric method
nije evidentirano
total flavonoids; Al^3+ complexses;onion; cauliflower; kale
nije evidentirano
Podaci o prilogu
98-x.
2000.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka-10.Ružičkini dani
Butula, Ivan
Zagreb:
Podaci o skupu
10. Ružičkini dani
poster
08.06.2000-09.06.2000
Vukovar, Hrvatska