Utjecaj sortimenta i mikroklimatskih uvjeta na sastav ukupnih fenola i ukupnih flavonoida mandarine (C. reticulata L.) (CROSBI ID 369271)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Đapić, Marina
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Utjecaj sortimenta i mikroklimatskih uvjeta na sastav ukupnih fenola i ukupnih flavonoida mandarine (C. reticulata L.)
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj sorte i mikroklimatskih uvjeta na sadržaj ukupnih fenola, ukupnih flavonoida te ukupnih neflavonoida u mandarinama (Citrus reticulata L) sorti Kawano Wase, Chahara, Zorica, Okitsu, ubranih na 5 različitih lokacija u dolini Neretve, u dva termina berbe. Fenolni spjevi određivani su spektrofotometrijski. Najveća koncentracija ukupnih fenola određena je u sorti Kawano Wase, u prvom terminu berbe (vrijednost 1133, 33 mg/kg svježe pulpe). Najveća koncentracija ukupnih flavonoida određena je u sorti Chahara, također u prvom terminu berbe (578, 14 mg/kg svježe pulpe). U sorti Okitsu, u prvom terminu berbe, određena je najveća koncentracija ukupnih neflavonoida (778, 03 mg/kg svježe pulpe). Sorta mandarine signifikantno utječe na koncentraciju ukupnih flavonoida i neflavonoida (p<0, 05), dok lokacija uzgoja i termin berbe nisu pokazali signifikantan utjecaj na koncentracije ispitivanih spojeva (ANOVA).
fenoli; flavonoidi mandarina; neflavonoidi
nije evidentirano
engleski
The influence of cultivars and microclimate conditions on the content of total phenols and total flavonoids in mandarin (Citrus reticulata L.)
nije evidentirano
phenolic compounds; flavonoids; mandarin; nonflavonoids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
03.03.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb