Biološki aktivni spojevi i antioksidacijski kapacitet odabranih vrsta začinskog bilja (CROSBI ID 369275)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Perkušić, Ana
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Biološki aktivni spojevi i antioksidacijski kapacitet odabranih vrsta začinskog bilja
Cimet, đumbir, kardamom i kurkuma su začinske biljke koje se u Indiji i Kini koriste u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini već nekoliko tisuća godina. Danas su sve brojnija istraživanja na tim biljkama, a ljekovita svojstva im se pripisuju najvećim dijelom zbog visokog udjela fenolnih spojeva, te jakog antioksidativnog djelovanja. Cilj ovog rada bio je stoga odrediti koncentraciju ukupnih fenola i flavan-3-ola spektrofotometrijski, te antioksidacijski kapacitet primjenom FRAP metode. Određivanje je provedeno na osam uzoraka: cimet, đumbir, kardamom i kurkuma, a fenolni spojevi iz navedenih biljaka ekstrahirani su primjenom dva različita otapala, 30%-tni etanol i 30%-tni acetonu. U ekstraktima cimeta određena je najveća koncentracija ukupnih fenola, flavan-3-ola i najveći antioksidacijski kapacitet. Kod đumbira i kurkume izmjerene su slične vrijednosti koncentracije ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta, ali kod kurkume veća koncentracija flavan-3-ola. Kardamom ima najmanju koncentraciju ukupnih fenola, flavan-3-ola, te ujedno najmanji antioksidacijski kapacitet. Antioksidacijski kapacitet je u dobroj korelaciji s koncentracijom ukupnih fenola. Aceton se pokazao kao bolje otapalo jer su kod većine ekstrakata veće koncentracije fenolnih spojeva te antioksidacijskog kapaciteta izmjerene u acetonskim ekstraktima.
cimet; đumbir; kardamom; kurkuma; fenoli
nije evidentirano
engleski
Biologically active compounds and antioxidant capacity of selected spices
nije evidentirano
Cinnamomum cassia; Zingiber officinale; Elettaria cardamomum; Curcuma longa;
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
15.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb