Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biološki aktivni spojevi i antioksidacijski kapacitet odabranih vrsta začinskog bilja (CROSBI ID 369275)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Perkušić, Ana Biološki aktivni spojevi i antioksidacijski kapacitet odabranih vrsta začinskog bilja / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Perkušić, Ana

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Biološki aktivni spojevi i antioksidacijski kapacitet odabranih vrsta začinskog bilja

Cimet, đumbir, kardamom i kurkuma su začinske biljke koje se u Indiji i Kini koriste u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini već nekoliko tisuća godina. Danas su sve brojnija istraživanja na tim biljkama, a ljekovita svojstva im se pripisuju najvećim dijelom zbog visokog udjela fenolnih spojeva, te jakog antioksidativnog djelovanja. Cilj ovog rada bio je stoga odrediti koncentraciju ukupnih fenola i flavan-3-ola spektrofotometrijski, te antioksidacijski kapacitet primjenom FRAP metode. Određivanje je provedeno na osam uzoraka: cimet, đumbir, kardamom i kurkuma, a fenolni spojevi iz navedenih biljaka ekstrahirani su primjenom dva različita otapala, 30%-tni etanol i 30%-tni acetonu. U ekstraktima cimeta određena je najveća koncentracija ukupnih fenola, flavan-3-ola i najveći antioksidacijski kapacitet. Kod đumbira i kurkume izmjerene su slične vrijednosti koncentracije ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta, ali kod kurkume veća koncentracija flavan-3-ola. Kardamom ima najmanju koncentraciju ukupnih fenola, flavan-3-ola, te ujedno najmanji antioksidacijski kapacitet. Antioksidacijski kapacitet je u dobroj korelaciji s koncentracijom ukupnih fenola. Aceton se pokazao kao bolje otapalo jer su kod većine ekstrakata veće koncentracije fenolnih spojeva te antioksidacijskog kapaciteta izmjerene u acetonskim ekstraktima.

cimet; đumbir; kardamom; kurkuma; fenoli

nije evidentirano

engleski

Biologically active compounds and antioxidant capacity of selected spices

nije evidentirano

Cinnamomum cassia; Zingiber officinale; Elettaria cardamomum; Curcuma longa;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

15.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija