Matematičko modeliranje jabuke "zlatni delišes" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta (CROSBI ID 369299)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Džineva, Iva
Ježek, Damir
Karlović, Sven
hrvatski
Matematičko modeliranje jabuke "zlatni delišes" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta
Sušenje je važna operacija u prehrambenoj industriji. Infracrveno sušenje u kombinaciji sa ultrazvukom koristi niže temperature od uobičajenih metoda sušenja koje se baziraju na upotrebi vrućeg zraka uz veliki gubitak vode održavajući boju, teksturu i strukturu. Ciljo vogo rada je istraživanje kinetike sušenja jabuke "zlatni delišes" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta. Ultrazvučni uređaj frekvencije 24 kHz i maksimalne snage 400 W koristio se za predobradu ultrazvukom. Amplitude rada iznosile su 25 %, 50 %, 75 % i 100 %. Optimiziranje procesa sušenja pomoću matematičkog modeliranja raspodjela temperature i vlage u materijalu može smanjiti potrošnju energije u infracrvenoj sušari. Dobiveni rezultati pokazali su da primjena ultrazvuka različitih amplituda utječe na skraćivanje perioda sušenja te na veći stupanj uklanjanja vlage iz komadića jabuke. Zbog toga je provedena instrumentalan analiza teksture, točnije analizirani su neki od značajnijih parametara poput tvrdoće i elastičnosti, kao i boja samih uzoraka.
jabuka; infracrveno sušenje; ultrazvuk visokog intenziteta; matematički modeli
nije evidentirano
engleski
Mathematical modeling of drying of apple "golden deliciuos" with pretreatment using high-intensity ultrasound
nije evidentirano
apple; infrared drying; high intensity ultrasound; mathematical models
nije evidentirano
Podaci o izdanju
74
13.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb