Određivanje ukupnih antocijana u plodovima trešnje (Prunus avium L.) (CROSBI ID 369318)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čuljak, Darija
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Određivanje ukupnih antocijana u plodovima trešnje (Prunus avium L.)
U ovom radu određivana je koncentracija ukupnih antocijana u plodovima trešnje (Prunus avium L.) sorte Carmen, ubranim na dvije različite lokacije (lokacija 1 i lokacija 2) na području Slavonije sa tri stabla različite starosti (stablo 1-starosti 6 godina ; stablo 2-starosti 4 godine i stablo 3-starosti 2 godine). Plodovi su brani u četiri perioda s razmakom berbe od po dva dana između svakog perioda (0. dan, 2. dan, 4. dan i 6. dan). Koncentracije antocijana u plodovima trešanja određene su u rasponu od 11, 07 do 86, 41 mg/100 g svježeg otkoštičenog uzorka. Najviša koncentracija određena je u plodovima ubranim na lokaciji 1 na stablu 3, tj. na stablu starosti 2 godine u zadnjem periodu berbe (6. dan), a najniža koncentracija izmjerena je, također, u plodovima ubranim na lokaciji 1, starosti dvije godine u prvom periodu berbe (0.dan). Koncentracija ukupnih antocijana povećavala se s periodom berbe u plodovima trešnje sa svih stabala neovisno o lokaciji i starosti. Starost stabla nije značajno utjecala na koncentraciju antocijana u trešnjama s lokacije 1, dok je na lokaciji 2 stablo od 2 godine starosti imalo značajno manju količinu antocijana.
trešnja; ukupni antocijani; spektrofotometrija; period berbe; lokacija
nije evidentirano
engleski
Determination of total anthocyanins in sweet cherries (Prunus avium L.)
nije evidentirano
sweet cherry; total anthocyanins; spectrophotometry; harvest period; location
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
07.06.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb