Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj mikrovalova na koncentraciju polifenola u mandarini (Citrus reticulata L.) (CROSBI ID 369320)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dumbović, Sanja Utjecaj mikrovalova na koncentraciju polifenola u mandarini (Citrus reticulata L.) / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Dumbović, Sanja

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Utjecaj mikrovalova na koncentraciju polifenola u mandarini (Citrus reticulata L.)

Cilj ovog istraživanja bio usporediti metodu izolacije fenolnih spojeva iz plodova mandarine primjenom klasičnog postupka ekstrakcije (KE) u vodenoj kupelji uz refluks sa metodom ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE) te definirati optimalne uvjete ekstrakcije potpomognute mikrovalovima pri čemu su varirane snaga, temperatura i vrijeme ekstrakcije. U ekstraktima fenolnih spojeva plodova mandarina određen je isti sastav fenolnih spojeva neovisno o primjenjenom postupku ekstrakcije ili uvjetima ekstrakcije te su identificirani flavanon glikozidi narirutin, hesperidin, didimin, te neidentificirani flavanon glikozidi D1FGS, D2FGS i D3FGS ; dok su od fenolnih kiselina identificirane klorogenska, kafeinska, p-kumarinsk i ferulinska kiselina. MAE nije utjecala na povećanje koncentracije flavanon glikozida te su klasičnim postupkom ekstrakcije dobivene veće kocentracije flavanon glikozida u usporedbi s ekstrakcijom potpomognutom mikrovalovima. Primjenom MAE pri određenim uvjetima ekstrakcije dobivene su veće koncentracije fenolnih kiselina u usporedbi s klasičnim postupkom ekstrakcije. Optimalni uvjeti pri kojima su dobivene najveće koncentracije fenolnih spojeva primjenom MAE su: snaga mikrovalova 350 W, temperatura 50 ˚C i vrijeme trajanja ekstrakcije 12 min.

mandarina; fenoli; flavonoidi; fenolne kiseline; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima

nije evidentirano

engleski

The influence of microwave assisted extraction on the concentration of polyphenols in mandarin (Citrus reticulata L.)

nije evidentirano

mandarin; phenols; flavonoids; phenolic acid; microwave assisted extraction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

28.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija