Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izvedba matematičkog modela sušenja jabuke "zlatni delišes" u infracrvenoj sušari uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta (CROSBI ID 369334)

Ocjenski rad | diplomski rad

Skupnjak, Ana Izvedba matematičkog modela sušenja jabuke "zlatni delišes" u infracrvenoj sušari uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta / Brnčić, Mladen (mentor); Karlović, Sven (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Skupnjak, Ana

Brnčić, Mladen

Karlović, Sven

hrvatski

Izvedba matematičkog modela sušenja jabuke "zlatni delišes" u infracrvenoj sušari uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta

Infracrveno sušenje uz predobradu ultrazvukom koristi niže temperature od uobičajenih metoda sušenja, koje se temelje na upotrebi toplinske energije uz veliki gubitak vode, održavajući boju, teksturu i strukturu. Svrha ovog rada je proučiti kako primjena ultrazvuka visokog intenziteta različitih amplituda djeluje na vrijeme sušenja uzraka jabuka te na njihovu boju i teksturalna svojstva. Koristio se ultrazvučni uređaj maksimalne snage 200 W i frekvencije 24 kHz. Amplitude rada iznose 0 %, 20 %, 40 %, 60 &, 80 % i 100 %. Optimiziranje procesa sušeja pomoću matematičkog modeliranja raspodjele temperature i vlage u materijalu može smanjiti potrošnju energije u infracrvenoj sušari. Dobiveni rezultati pokazuju da primjena ultrazvuka različitih amplituda skraćuje vrijeme sušenja i povećava difuzivnost vode, zbog tvorbe mikroskopski velikih kanalića na površini i unutar uzoraka. Tvrdoća uzoraka postepeno opada sa povećanjem intenziteta ultrazvuka, dok elastičnost raste sa porastom intenziteta ultrazvuka.

ultrazvuk sisokog intenziteta; infracrveno sušenje matematički modeli

nije evidentirano

engleski

Design of mathematical model of drying apple "golden delicious" in the infrared dryer using high intensity ultrasound pre-treatment

nije evidentirano

high intensity ultrasound; infrared drying; mathematical models

nije evidentirano

Podaci o izdanju

72

07.04.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija