Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prva istraživanja tehnoloških karakteristika ‘Plavca malog sivog’ i usporedba sa ‘Pošipom’ i ‘Grkom’ u uvjetima srednje Dalmacije (CROSBI ID 581936)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Zdunić, Goran ; Budić-Leto, Irena ; Tomić-Potrebuješ, Iva Prva istraživanja tehnoloških karakteristika ‘Plavca malog sivog’ i usporedba sa ‘Pošipom’ i ‘Grkom’ u uvjetima srednje Dalmacije // Book of Abstracts / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 266-267

Podaci o odgovornosti

Zdunić, Goran ; Budić-Leto, Irena ; Tomić-Potrebuješ, Iva

hrvatski

Prva istraživanja tehnoloških karakteristika ‘Plavca malog sivog’ i usporedba sa ‘Pošipom’ i ‘Grkom’ u uvjetima srednje Dalmacije

U ovom radu prezentirani su rezultati karakterizacije sorte ‘Plavac mali sivi’ i njegova usporedba sa ‘Pošipom’ i ‘Grkom’ kao dobro poznatim bijelim sortama u području Dalmacije. Osnovne vinogradarske i vinarske karakteristike ispitane su u tri vegetacijske sezone u homogenom kolekcijskom nasadu Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša na lokalitetu Duilovo, Split u regiji srednje Dalmacije. Mikrovinifikacije su provedene u eksperimentalnom vinskom podrumu koristeći standardnu proceduru za proizvodnju bijelih vina i pod identičnim uvjetima. Berba grožđa ‘Plavca malog sivog’ i ‘Pošipa’ bila je u isto vrijeme, dok je grožđe ‘Grka’ ubrano nešto kasnije. ‘Plavac mali sivi’ pokazao je manju osjetljivost na sivu plijesan nego ‘Pošip‘ i ’Grk’. Sadržaj šećera kod sve tri sorte bio je relativno visok, a sadržaj jabučne kiseline u moštu bio je najniži kod ‘Plavca malog sivog’ (0, 93 g/L). Utvrđena je visoka enološka varijabilnost između ove tri sorte. ‘Plavac mali sivi’ imao je relativno visoki sadržaj alkohola (13, 81 vol%) i vrlo sličan ‘Pošipu’ (13, 99 vol%), te značajno različit od ‘Grka’ (12, 82 vol%). Najveći sadržaj ekstrakta bez šećera utvrđen je kod ‘Pošipa’ (21, 8 g/L), dok između ‘Plavca malog sivog’ (19, 72 g/L) i ‘Grka’ (20, 80 g/L) nije bilo značajnih razlika. Ukupna kiselost u vinu bila je najniža kod ‘Plavca malog sivog’ (5, 27 g/L), nešto veći sadržaj utvrđen je kod ‘Pošipa’ (5, 50 g/L), dok je ‘Grk’ imao najveći sadržaj (6, 68 g/L). Rezultati istraživanja upućuju na mogućnost proizvodnje novog bijelog vina sa specifičnim sortnim svojstvima ‘Plavca malog sivog’.

Plavac mali sivi; enološka varijabilnost; kemijski parametri; bijelo vino

nije evidentirano

engleski

Primary study of technological characteristics of the ‘Plavac Mali Sivi’ and its comparison with ‘Pošip’ and ‘Grk’ in the Central Dalmatia

nije evidentirano

Plavac mali sivi; enological variability; chemical parameter; white wine

nije evidentirano

Podaci o prilogu

266-267.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts

Pospišil, Milan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6135-71-4

Podaci o skupu

46th Croatian & 6th International Symposium on Agriculture

poster

14.02.2011-18.02.2011

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija