Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kikiriki u prehrani (CROSBI ID 369344)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Popadić, Ivana Kikiriki u prehrani / Koceva Komlenić, Daliborka (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2011

Podaci o odgovornosti

Popadić, Ivana

Koceva Komlenić, Daliborka

hrvatski

Kikiriki u prehrani

Kikiriki je mahunarka čija su ljekovita svojstva poznata još od doba Maye, Inke i Asteka. Suvremena znanost samo potvrđuje i pronalazi sve više razloga za svakodnevno korištenje svježeg kikirikija i potvrđuje njegov izuzetan nutritivni značaj. Veliki broj proizvoda s kikirikijem za djecu i odrasle potiče njegovo konzumiranje. Zbog masovne proizvodnje dolazi i do velikog rizika. Kikiriki može osloboditi i kancerogeni toksin - aflatoksin, koji može uzrokovati i smrt pri većem konzumiranju. Aflatoksini su među najopasnijim mikotoksinima kako za životinje tako i za ljude. Njihovo prisustvo u žitaricama, kikirikiju, soji, mlijeku i drugim proizvodima predstavlja jedan od najvećih problema za zdravlje ljudi. Kikiriki ima još jedno negativno svojstvo - jedan je od najvećih alergena, a u današnje vrijeme sve se više javljaju alergije kod ljudi i to u sve većem broju. Utjecaj kikirikija i njegov doprinos prehrani čovjeka je značajan te ljubitelji grickalica rado prihvaćaju i konzumiraju svaki novi proizvod s kikirikijem. Iako je nutritivno najkvalitetniji svježi kikiriki, teško da bi takav privukao široki krug konzumenata. Stoga bi nutricionisti i medicina trebali malo više promovirati konzumiranje svježeg kikirikija kao nutritivno vrlo korisne namirnice.

kikiriki; nutritivni značaj; proizvodi od kikirikija

nije evidentirano

engleski

Peanut and nutritive quality

A peanut is a legume which curative attributes have been known even from the times of the Maya, the Incas and the Aztecs. Modern science just confirms and contrives reasons for everyday usage of a fresh peanut and confirms its extraordinary nutritive significance. The consummation of a peanut is encouraged by a great number of its products for children and adults. Due to the massive production comes the great risk. The carcinogenic toxin, aflatoxin, can be induced by a peanut. This toxin can cause death if it is consumed in bigger amounts. Aflatoxins are among the most dangerous microtoxins and they affect both humans and animals. One of the biggest threats for human health is their presence in cereals, soy, milk and other products. A peanut has got one more negative attribute. It is one of the biggest allergens and today people are greatly affected by more and more allergies. The influence of a peanut and its contribution to human nourishment is highly significant. Therefore, each new product containing peanuts is readily accepted and consumed by snack lovers. Although a fresh peanut has the biggest nutritive qualities, it cannot allure a bigger number of consumers. In this case, the consummation of a fresh peanut as a very useful nutritive food should be promoted on a higer level by nutritionists and medicine.

peanut; nutritive significance; peanut products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

17.10.2011.

obranjeno

109:977456

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice