Prehrambeni proizvodi od soje (CROSBI ID 369345)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kožul, Željko
Koceva Komlenić, Daliborka
Jukić, Marko
hrvatski
Prehrambeni proizvodi od soje
Soja i sojini proizvodi se konzumiraju od davnina. Stoljećima su Kinezi i ostali tamošnji narodi, uključujući Japance, Korejance, jugoistočne Azijate, soju koristili za prehranu, i to u njezinim različitim oblicima poznatim kao "tradicionalna hrana od soje". Soja je najveći izvor proteina biljnog podrijetla u prehrani ljudi i ishrani životinja u svijetu. Bez obzira na kvalitetu proteina i masnoća, sojini proizvodi dominiraju u konzumiranju, naročito kada su u pitanju proteini. Soja je sirovina čijom preradom se danas dobivaju brojni prehrambeni proizvodi, od jednostavnih prerađevina do visokosofisticiranih industrijskih prerađevina. Među njima se danas naročito istječe glasovito sojino mlijeko, osim mlijeka jako su poznati: tofu, yuba, okara, sojin sladoled i dr.
proizvodi od soje; prehrana; tradicionalni proizvodi os soje
nije evidentirano
engleski
Soy products in nutrition
Soybeans and soy products are consumed since ancient times. Chinese and other Asian populations such as Japanese and Koreans, have been used soy for consumption, as "traditional soy foods" during the centuries. Soy is the largest source of vegetable proteins for human and animal. Regardless to the quality of protein and fat, soy products dominate in the consumption, especially when it goes to protein. Soy is a raw substrate used for production of a number of food products, very popular in human nutrition. Soymilk has been one of the most popular, but many other soybean products exist on the world market, such as tofu, yuba, okara, soy ice cream etc.
soy products; human nutrition; traditional soy foods
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
03.10.2011.
obranjeno
109:322327
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek