Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj klimatskih uvjeta uzgoja pšenice na kakvoću pšenice i svojstva tijesta (CROSBI ID 332573)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Nevistić, Ante Utjecaj klimatskih uvjeta uzgoja pšenice na kakvoću pšenice i svojstva tijesta / Ugarčić-Hardi, Žaneta (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 1998

Podaci o odgovornosti

Nevistić, Ante

Ugarčić-Hardi, Žaneta

hrvatski

Utjecaj klimatskih uvjeta uzgoja pšenice na kakvoću pšenice i svojstva tijesta

Klimatski uvjeti (količina padavina i temperatura) tijekom nalijevanja pšenica značajno utječu na kakvoću. U ovom radu vršena su ispitivanja na deset sorti pšenica proizvdenih na makro pokusima PIK-a Đakovo kroz dvije vegetacijske godine 1993/94 i 1994/95. Tijekom vegetacijskih godina pratio se razvoj pšenice, te utjecaj količine padavina i temperature u fazama rasta pšenice. U svim uzorcima određene su slijedeći elementi kakvoće: hektolitarska i apsoluta masa, prinos, udio proteina, sedimentacijska vrijednost i vlažni gluten. Reolološka ispitivanja tijesta provedena su Brabenderovim farinografom i ekstenzografom. Na osnovi dobivenih rezultata za vegetacijske godine 1993/94 i 1994/95. utvrđenoo je da povećanjem količine padavina pri nižim temperaturama u fazi nalijevanja zrna opada udio proteina, sedimentacijska vrijednost, vlažni gluten i hektolitarsska masa. Rezultati ispitivanja su pokazali da veći udio proteina, odnosno vlažnog glutena ne znači i brašno bolje kakvoće, već se mora uzeti u obzir i kakvoća vlažnog glutena. S povećanjem udjela vlažnog glutena u pšeničnom brašnu raste moć vezivanja voode, vrijeme razvoja rastezljivost i energija rastezanja, dok se omekšanje tijesta smanjuje. Dobiveni rezultati ukazuju da se analizom klimatskih uvjeta u fazi nalijevanja zrna može pretpostaviti kakvoće pšenice, što je vrlo značajno za mlinsku i pekarsku industriju.

klimatski uvjeti; kakvoća pšenice; reološka svojstva; sorte pšenice

nije evidentirano

engleski

Influence of wheat growing climatic conditions on wheat quality and properties of dough

nije evidentirano

climatic conditions; wheat quality; reological properties; wheat varieties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

82

14.07.1998.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano