MIKROFERMENTACIJA MOŠTA ISTARSKE MALVAZIJE POMOĆU KOMERCIJALNOG KVASCA FERMOL MEDITERRANEE (CROSBI ID 369617)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Smoković, Beatrisa
Zechner-Krpan, Vesna
Petravić Tominac, Vlatka
hrvatski
MIKROFERMENTACIJA MOŠTA ISTARSKE MALVAZIJE POMOĆU KOMERCIJALNOG KVASCA FERMOL MEDITERRANEE
Konzervirani grožđani sok je mošt kod kojeg je alkoholno vrenje zaustavljeno dopuštenim kemijskim sredstvima ili fizikalnim postupcima. Provedena je mikrofermentacija grožđanog soka pri temperaturi 23ºC kako bi se istražila fermentacijska svojstva komercijalnog kvasca Fermol Mediterranée u malom mjerilu. Fermentacijska aktivnost je praćena mjerenjem mase oslobođenog CO2 i brzine proizvodnje CO2 tijekom fermentacije. U proizvedenom vinu određena je pH-vrijednost i analizirane su koncentracije glukoze, etanola, glicerola, sumpora kao i ukupnih i hlapljivih kiselina, te je provedena mikrobiološka kontrola. Kemijski sastav proizvedenog vina u skladu je s Pravilnikom o vinu. Zahvaljujući dobrim fermentacijskim svojstvima istraženi kvasac može se primijeniti u komercijalnoj proizvodnji vina.
grožđani sok; vinski kvasac; fermentacija
nije evidentirano
engleski
MICROFERMENTATION OF MUST ISTARSKA MALVAZIJA USING COMMERCIAL YEAST FERMOL MEDITERRANEE
nije evidentirano
grape juice; wine yeast; fermentation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
22.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb