Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Optimizacija prirodne podloge za razvoj intenzivne arome Edamskog sira primjenom metode linearnog programiranja (CROSBI ID 477311)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Hardi, Jovica ; Slačanac, Vedran Optimizacija prirodne podloge za razvoj intenzivne arome Edamskog sira primjenom metode linearnog programiranja // 34.hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka Zbornik sažetaka. Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 26-27

Podaci o odgovornosti

Hardi, Jovica ; Slačanac, Vedran

hrvatski

Optimizacija prirodne podloge za razvoj intenzivne arome Edamskog sira primjenom metode linearnog programiranja

Okus, miris i tekstura osnovni su parametri senzorske kvalitete sireva. Ukupan okus sira definiran je jedinstvom okusa i arome. U svijetu postoje mnoge tvrtke koje proizvode arome raznih tipova sireva namijenjenih upotrebi u raznim granama prehrambene industrije (industrija mliječnih proizvoda, pekarstvo, kolačarstvo, mesna industrija). U ovom radu su primjenom faktorskog plana i metodom linearnog optimiranja kreirane podloge (modelni sustavi) različitog sastava. Podloge su nacijepljene mješovitom starter kulturom tipičnom za proizvodnju Edamskog sira. Razvoj arome na pojedinim podlogama praćen je primjenom headspace metode plinske kromatografije. Osnovni cilj rada bio je pronaći optimalni sastav podloge za razvoj maksimalne količine arome tipa Edamskog sira. Razvoj arome u svim podlogama praćen je upotrebom headspace metode plinske kromatografije. Korišteni model linearnog programiranja pokazao se vrlo uspješnim u planiranju i analizi ovakvog tipa komleksnih preliminarnih ispitivanja. Rezultati rada pokazali su visok utjecaj oba odabrana faktora (udio proteina u bezmasnoj suhoj tvari podloge i udio mliječne masti u ukupnoj suhoj tvari podloge) i njihovih međusobnih interakcija na količinu ukupno razvijene arome. Na kraju istraživanja izdvojena je optimalna podloga (modelni sustav) za razvoj arome tipa Edamskog sira.

aroma Edamskog sira; linearno programiranje; optimiranje sastava podloge za razvoj arome

nije evidentirano

engleski

Linear programming in optimization of natural substrate composition to maximize Edam cheese aroma development

nije evidentirano

Edam cheese aroma; linear programming; optimization of substrate composition

nije evidentirano

Podaci o prilogu

26-27.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

34 hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

poster

08.11.2000-11.11.2000

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija