Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Alkalna izolacija topljivog β-glukana iz otpadnog vinskog kvasca (CROSBI ID 369704)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jelena Božić Alkalna izolacija topljivog β-glukana iz otpadnog vinskog kvasca / Petravić Tominac, Vlatka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Jelena Božić

Petravić Tominac, Vlatka

hrvatski

Alkalna izolacija topljivog β-glukana iz otpadnog vinskog kvasca

Primjena β-glukana je moguća u kozmetičkoj industriji te proizvodnji hrane i krmiva, kao i u humanoj i veterinarskoj medicini. U ovom radu topljivi β-glukan je ekstrahiran alkalnim postupkom iz otpadnog vinskog kvasca. Analizirani su kemijski sastavi polazne sirovine i međuproizvoda u različitim fazama alkalne ekstrakcije kao i konačni proizvod, a također su na temelju dobivenih podataka izračunati materijalna bilanca procesa i normativ proizvodnje. Sirovi polisaharidni preparat je osušen na zraku i sadržavao je 97, 89 % suhe tvari te 18, 54 % ukupnih ugljikohidrata u suhoj tvari. Dio sirovog preparata je dijaliziran i liofiliziran, a pročišćeni polisaharidni preparat sadržavao je 54, 96% ugljika, 33, 51% kisika i male udjele natrija, sumpora, kalija i fosfora. Snimljeni su i uspoređeni FT-IR spektri dobivenih polisaharidnih preparata. Primjenom triju različitih metoda potvrđena je antioksidacijska aktivnost pročišćenog polisaharidnog preparata.

alkalna ekstrakcija; antioksidacijska aktivnost; polisaharidi; topljivi β-glukan; vinski kvasac

nije evidentirano

engleski

Alkaline isolation of soluble β-glucan from spent wine yeast

nije evidentirano

alkaline extraction; antioxidative activity; polysaccharides; soluble β-glukan; wine yeast

nije evidentirano

Podaci o izdanju

81

15.10.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija