Alkalna izolacija topljivog β-glukana iz otpadnog vinskog kvasca (CROSBI ID 369704)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jelena Božić
Petravić Tominac, Vlatka
hrvatski
Alkalna izolacija topljivog β-glukana iz otpadnog vinskog kvasca
Primjena β-glukana je moguća u kozmetičkoj industriji te proizvodnji hrane i krmiva, kao i u humanoj i veterinarskoj medicini. U ovom radu topljivi β-glukan je ekstrahiran alkalnim postupkom iz otpadnog vinskog kvasca. Analizirani su kemijski sastavi polazne sirovine i međuproizvoda u različitim fazama alkalne ekstrakcije kao i konačni proizvod, a također su na temelju dobivenih podataka izračunati materijalna bilanca procesa i normativ proizvodnje. Sirovi polisaharidni preparat je osušen na zraku i sadržavao je 97, 89 % suhe tvari te 18, 54 % ukupnih ugljikohidrata u suhoj tvari. Dio sirovog preparata je dijaliziran i liofiliziran, a pročišćeni polisaharidni preparat sadržavao je 54, 96% ugljika, 33, 51% kisika i male udjele natrija, sumpora, kalija i fosfora. Snimljeni su i uspoređeni FT-IR spektri dobivenih polisaharidnih preparata. Primjenom triju različitih metoda potvrđena je antioksidacijska aktivnost pročišćenog polisaharidnog preparata.
alkalna ekstrakcija; antioksidacijska aktivnost; polisaharidi; topljivi β-glukan; vinski kvasac
nije evidentirano
engleski
Alkaline isolation of soluble β-glucan from spent wine yeast
nije evidentirano
alkaline extraction; antioxidative activity; polysaccharides; soluble β-glukan; wine yeast
nije evidentirano
Podaci o izdanju
81
15.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb