Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA (CROSBI ID 369712)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šormaz, Jelena UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Šormaz, Jelena

Vahčić, Nada

hrvatski

UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA

Med je ukusan i hranjivi te nutricionistički vrijedan proizvod. Pripisuju mu se ljekovita i terapeutska svojstva, te je pronašao svoju primjenu u tradicionalnoj medicini. Cilj ovog rada bio je odrediti antioksidacijsku aktivnost i sadržaj ukupnih fenola (UF) u medu. Fenoli su određeni spektrofotometrijski po Folin-Ciocalteu metodi, a antioksidacijska aktivnost u reakciji s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazilnim radikalom (DPPH metoda) te željezo(III)-tripiridiltirazinskim (Fe3+-TPTZ) kompleksom (FRAP metoda). Određena je pozitivna linearna korelacija između UF i rezultata dobivenih FRAP metodom, te UF i rezultata dobivenih DPPH metodom što upućuje na zaključak da su upravo polifenoli primarno odgovorni za antioksidacijsku aktivnost meda.

Antioksidacijska aktivnost; DPPH; Fenoli; FRAP; Med

nije evidentirano

engleski

TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY

nije evidentirano

antioxidant activity; DPPH; honey; phenolics; FRAP

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

15.11.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija