Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

NEKI PARAMETRI KVALITETE HRVATSKOG MEDA (CROSBI ID 369713)

Ocjenski rad | diplomski rad

Marušić, Jelena NEKI PARAMETRI KVALITETE HRVATSKOG MEDA / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Marušić, Jelena

Vahčić, Nada

hrvatski

NEKI PARAMETRI KVALITETE HRVATSKOG MEDA

Kvaliteta meda jedan je od bitnih čimbenika plasmana meda na tržište, koja utječe na njegovu uporabu i važnost u ljudskoj prehrani. Ona se određuje mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o mnogim čimbenicima kao što su geografsko i botaničko podrijetlo, klimatski uvjeti, način proizvodnje te uvjeti, način i dužina skladištenja. U ovom radu, ispitan je 101 uzorak meda prikupljen s područja Republike Hrvatske. Ispitivanje je provedeno u svrhu određivanja fizikalno-kemijskih parametara. Određivan je maseni udio hidroksimetilfurfurala, udio prolina i specifični kut rotacije. Podaci su statistički obrađeni, pri čemu su dobiveni sljedeći rezultati: maseni udjel HMF- a se kretao od 0, 38 mg/kg do 34, 56 mg/kg, udjel prolina od 96, 6 mg/kg do 1340, 37 mg/kg i specifični kut rotacije od -13, 00 do +3, 00. Svi uzorci zadovoljavaju zahtjev Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proivoda za dozvoljeni maseni udjel HMF- a. Šest uzoraka ne zadovoljavaju dodatni kriterij IHC-a za dozvoljeni udjel prolina. Za specifični kut rotacije nema propisanih vrijednosti.

Hidroksimetilfurfural (HMF); Med; Prolin; Specifični kut rotacije

nije evidentirano

engleski

PARAMETARS OF QUALITY IN CROATIAN HONEY

nije evidentirano

hydroxymethylfurfural (HMF); honey; proline; specific optical rotation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

22.11.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija