NEKI PARAMETRI KVALITETE BAGREMOVOG MEDA (CROSBI ID 369715)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Skender, Mate
Vahčić, Nada
hrvatski
NEKI PARAMETRI KVALITETE BAGREMOVOG MEDA
Kvaliteta meda je najvažniji čimbenik vrijednosti meda u ljudskoj prehrani, određuje se mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o biljnom i zemljopisnom podrijetlu meda, klimatskim uvjetima, načinu proizvodnje, uvjetima pakiranja te uvjetima i načinu skladištenja. U ovom radu, ispitan je 41 uzorak bagremovog meda prikupljen s područja Republike Hrvatske u svrhu analiziranja fizikalno-kemijskih parametara. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udio vode, električna provodnost, maseni udio reducirajućih šećera, saharoze, kiselost te specifični kut rotacije. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio vode kretao u rasponu od 14, 84 do 19, 08%, električna provodnost od 0, 1103 do 0, 2210 mS/cm, kiselost od 8, 04 do 14, 24 mmol/kg, maseni udjel reducirajučih šečera od 63, 27 do 70, 57%, maseni udjel saharoze od 0, 00 do 2, 72% te specifični kut rotacije od −6, 98 do −12, 89.
Fizikalno-kemijski parametri; Kvaliteta meda
nije evidentirano
engleski
QUALITY PARAMETERS OF THE ACACIA HONEY
nije evidentirano
physico-chemical parameters; honey quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
04.05.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb